Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu flockas körsångarna i Snöån

Annons

- Du ser ut som om du ska starta en gammal Ford, utbrister sångpedagogen.

Han sitter på en pall, skjortärmarna är uppkavlade och han instruerar altar, sopraner och tenorer hur de ska använda kroppen i sången.

Utanför fönstret ligger ett tjockt snötäcke, något som den brittiska sångpedagogen Richard Cooke fått en hel del av, eftersom han har firat nyår i Sverige med kören sedan 1976.

- Att samla folk ur olika körer för en gemensam körvecka har vi gjort i många års tid och Richard har varit med från starten, berättar Leo Hassler från Umeå.

Sedan 1998 heter sällskapet Music Weeks in Sweden och det är just det som det handlar om - musikveckor.

Två veckor om året samlas körfolk från Lund i söder till Umeå i norr för att sjunga i en gemensam kör.

En vecka under sommaren träffas kören i Helsingborg och de senaste fem åren har Snöå bruk varit värd under nyårsveckan.

Det krävs inga förkunskaper för att vara med i kören och det görs inget inträdesprov, men det är bra om man har koll på noter.

- Det är roligt att nästan vem som helst kan gå med i kören, man behöver inte vara några fantastisk sångare. Samtidigt är det bra om man har lite körvana för nivån är ganska hög på undervisningen, berättar Christian Wesslau från Göteborg.

Just nu övar kören in engelska julsånger i olika stämmor. Det låter väldigt bra, men Richard vill att det ska bli perfekt.

Han är inne och petar, stoppar sången, instruerar och ger olika tips för att det ska låta ännu bättre.

- Det här är väldigt inspirerande och många knep kan man ta med sig till kören där hemma, säger Anquie Sjöblom Olsson från Lund.

Anquie, Leo och Christian är alla överens om att det som drar mest i körsången är gemenskapen.

Man lyckas åstadkomma något som låter riktigt bra tillsammans.

- Sedan är det rolig att återse folk. Många barn som har följt med föräldrarna på körläger har fortsatt komma hit när de har blivit äldre, berättar Christian.

Men dörren år också öppen för nya körsångare och varje år brukar det komma några nykomlingar. Fem timmar om dagen blir det ren körsång med sångpedogen, men det finns också mycket tid över för att äta gott och för att umgås.

I kväll, tisdag, ska kören visa vad den går för i Järna kyrka.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons