Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får snökanonerna jobba

Annons

23 februari börjar vasaloppsveckan med Kortvasan. Det är precis sex veckor dit och banans 90 kilometer ligger i princip snöfria och marken har varit otjälad och vattendränkt.

På torsdagen var det för ovanlighetens skull åtta minusgrader i Oxberg och det var kallt efter hela banan. Vasaloppsstaben började vädra morgonluft. Fyra snökanoner gillrades upp på startfältet i Oxberg och under torsdagen sprutades det snö även i Gopshus, Väsa och Älvdalen.

2005 var ett mardrömsår för arrangörsstaben. Då tillverkades 130 000 kubikmeter snö till en kostnad av drygt tolv miljoner kronor.

Mats Rylander, som ansvarar för administration och ekonomi i Vasaloppet, bävar för att 2007 års upplaga ska behöva tarva motsvarande utgifter.

- Vi har, genom det extra snöpåslaget på anmälningsavgifterna i år, säkrat drygt fem miljoner. Därtill ligger 432 000 i snöbollarna.

- Vi har inte tolv miljoner i snöfonden idag, men skulle det behövas, för att klara årets lopp, kommmer det att lösa sig, förklarade han vid ett morgonanförande för Moras företagare på torsdagsmorgonen.

Drygt 40 000 åkare från 30 nationer är, väderleken till trots, anmälda till de olika loppen. Bara det är ett mirakel. Det andra kan bli att ordna 90 kilometer skidbana för den skaran.

Kjell Johansson förklarar att stora snödepåer kommer att läggas ut för senare ut-transport. Tre stora åkerier ligger i startgroparna för att rycka ut, om blidvädret fortsätter att göra livet surt för alla skidsugna.

Vad kan göras i framtiden för att trotsa vädergudarna?

- Vi har en plan att, bland annat, anlägga fem helautomatiska enheter för snötillverkning efter banan. Det är kostnadsberäknat till 10-15 miljoner kronor, förklarade Mats Rylander på torsdagen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons