Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Sara sin veganmat

Annons

18-åriga Sara har inte serverats någon veganmat på skolan. Anledningen till att Sara inte fick sin specialkost var att kostchefen Petra Andersson ansåg att de inte kunde garantera näringsinnehållet.

- Nu har vi den kunskap som behövs för att kunna erbjuda näringsriktig vegankost. Men jag måste samtala och ha en individuell prövning med var och en av de elever som vill ha den sortens mat, säger Petra Andersson.

Kostchefen ringde själv upp Sara i onsdags förra veckan med det glädjande beskedet att hon kunde få den specialmat hon önskade.

- Jag får jättebra och god mat nu. Det känns lite som en seger för mig att kunna gå in i matsalen och äta veganmat, säger Sara.

Den främsta anledningen till att veganmat inte kunnat erbjudas på Martin Koch-gymnasiet är bristande resurser. Att laga specialmat är ibland dyrt och kräver en hel del merarbete för kökspersonalen.

När Petra Andersson talar om näringsriktig kost utgår hon från livsmedelsverkets rekommendationer. Enligt livsmedelsverkets information bör inte mindre barn och barn som växer mycket hållas på strikt veganmat.

Uttalande från livsmedelsverkets expertgrupper säger att ställs det höga krav på ungdomar som äter veganmat.

Mer läsning

Annons