Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får näringsställen kontrollera sig själva

Annons

- Tonvikten läggs framför allt vid egenkontrollerna, konstaterar Bo Jernberg.

Det vill säga att alla som i olika former hanterar livsmedel ska upprätta ett kontrollprogram för verksamheten.

Detta inkluderar till och med jaktlag.

- I lagtexten står det att det ska finnas minst en person i jaktlaget eller "i dess omedelbara närhet" ska ha kompetens att besikta ett djur när det är fällt.

Det betyder troligen att jägare och många andra tvingas genomgå utbildningar i ämnen som livsmedelshygien och patologi (sjukdomslära).

I exempelvis Smedjebacken finns ett 50-tal objekt/platser som enligt Bo Jernberg kommer att beröras, och som därmed ska upprätta egna kontrollprogram.

Han är medveten om att nyordningen sannolikt surfar in i vardagen som så många andra nyheter - det kommer att ta tid innan allt fungerar i praktiken.

- Det har heller inte sagt någon definitiv tidpunkt när det ska fungera, bara att förordningarna träder i kraft den 1 januari 2006.

Han utgår dock ifrån att samtliga berörda har upprättat sina program under det första halvåret, med de olika branschorganisationernas hjälp.

Att krögare, pizzabagare och alla andra tilldelas en stor dos ansvar innebär inte att miljöskyddets stickprovskontroller av livsmedelshygienen försvinner.

-De offentliga kontrollerna fortsätter, men inte i samma omfattning som tidigare, medger Jernberg.

Han befarar även att det finns vissa risker när den som hanterar livsmedel tilldelas ett visst mått av "frihet under ansvar".

- Man kan ju inte utesluta att någon "köper" ett färdigt protokoll bara för att ha ett att visa upp när vi begär in det.

Den lokala myndigheten har dock inga möjligheter att hålla fast vid den gamla modellen. Snarare räknar man med att nyordningen kommer att kräva en hel del merarbete i samband med införandet.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons