Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir Kalle Orsabo igen

Annons

Jag träffar Kalle Moreus vid hans sommargård i Lindänget i Orsa. Gården som för övrigt kan beskrivas som en typisk gård i Dalarna modell äldre.

Här finns två bostadshus, ladugård, lada, jordkällare, garage och till och med en bagarstuga - allt i falurött med vita knutar. Gården har varit i Kalles ägo sedan två år tillbaka och har en magnifik utsikt över gröna vyer och Orsasjön.

- Här mår jag fantastisk bra, titta själv, säger Kalle och blickar ut över omgivningarna.

Förhoppningsvis har Kalle Moraeus möjlighet att besöka sin sommaroas lite oftare nu, han har nämligen flyttat från Solna och Stockholm hem till Orsa. Tiden på vift smygstartade redan 1979 då han flyttade inom landskapet till Falun. 1981 gick flyttlasset till Göteborg för studier vid Musikhögskolan där. 1987 hamnade han i Stockholm där han varit bosatt tills nu. Förvisso har Kalle och hustrun Anita, som han varit gift med sedan 2001, och dottern Johanna bara flyttat hit på prov ett år men han har en vision inför framtidens boende.

- Jag vill att min dotter ska växa upp här, när hon gjort det tror jag att vi kommer att leva fiftyfifty här i Orsa och i Stockholm. Det är ju inte lika drastiskt för mig att flytta hit igen som det är för min familj.

Tiden i Stockholm beskriver Kalle som utvecklande för sitt yrke som musiker.

- Jag har lärt mig så otroligt mycket och haft så otroligt kompetenta människor runt omkring mig. Det har varit stimulerande för mig och samtidigt väldigt roligt.

Samtidigt beskriver han livet i Stockholm som lite isolerat och omständigt, ja nästan lite tråkigt.

- Jag har ju mina bröder här och har ibland faktiskt känt mig ensam i Stockholm. I Orsa är det bara att göra precis det man vill. Det blir ett enkelt liv. Stockholm är som roligast när man är mellan 20 och 35 år sen har man andra krav som att bo bra och ha en bra fritid. Här är det bara att gå ut och dra igång gräsklipparen, det uppskattar jag. Det mest konkreta som jag kommer att sakna med Stockholm är mataffärerna.

Tycker du att Orsa förändrats sedan 1981 då du flyttade härifrån?

- Inte så mycket egentligen. Det var en annan snurr på företag då, nu märker jag ibland spår av uppgivenhet. Det var fler affärer och industrier som blommade när jag växte upp. Nu hoppas jag väldigt mycket på Grönklitts satsningar.

Hur kommer det märkas i Orsa att Kalle flyttat hem?

- Statoil kommer att sälja mer diesel, haha, för jag kommer ju resa en hel del. Resten får framtiden avvisa. Jag kommer inte komma hem och röra om och involvera mig i massa saker, det får smyga igång. Först och främst kommer jag att se till att familjen trivs och har det bra.

Hustrun Anita är utbildad zonterapeut och kommer att starta verksamhet i Orsa. Dottern Johanna, nio år, börjar i höst i trean vid Kyrkbyns skola. Kalle själv kommer inte att göra så mycket i offentlighetens ljus i höst, mest företagsjobb, men sedan väntar turné med Bengan i samband med att de släpper en julskiva som spelades in i april. Även detta år åker Kalle på julturné med Sanna Nielsen, Orsa spelmän och Lasse Berghagen, med flera.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons