Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är vi bland de bästa i Europa

/

DT:s Pralin community är en av de 50 bästa idéerna inom framtida digital journalistik tycker Europeiska Tidningsutgivarna.
– Det vill vi gärna fira med 50 nya bloggare, säger Anna Gullberg, utvecklingschef.

Annons

European Newspaper Association, ENPA, har gett ut skriften "50 idéer för framtidens journalistik". I den finns DT:s Pralin community med som exempel på innovativ journalistik.

Grundaren Anna Gullberg och webbredaktören Monica Boström är naturligtvis glada och stolta över att deras skötebarn uppmärksammas på internationell nivå som ett gott exempel tillsammans med Svenska Dagbladet, The Guardian och andra stora drakar.

– Tanken var från början att sajten inte skulle vara en spegling av papperstidningen Pralin. Utan vi tänkte oss vad de som läser papperstidningen skulle vilja ha för nätupplevelse där de kan ta del av innehåll som är på nätets villkor. Exempelvis alla lokala Dalarecept vi presenterat i olika enskilda reportage i pappersPralin de blir i stället en receptbank på vår Pralin community, säger Anna Runnberg.

I stället för matreportage, hemreportage eller hälsoreportage som presenteras i papperstidningen har Pralin communityn sina bloggare, vilket gillas av ENPA.

– Pralintidningen kommer en gång i veckan, då är det en upplevelse i soffan eller vid köksbordet eller något sådant. Men en måndag vad gör man då, Pralinläsaren kanske sitter på jobbet och loggar in vid lunch, hoppas vi i alla fall, säger Anna Gullberg och skrattar.

Genom att ta in folk som bloggar har läsare själva kunnat bli mer delaktiga i utbudet.

– De kan många gånger vara mer experter än vad vi kan vara, de flesta journalister är generalister och kan lite om mycket. Bland bloggarna finns det personer som har djup kunskap om just sin nisch, säger Anna Gullberg.

Monica Boström berättar att det finns ett fyrtiotal olika bloggar på sidan.

– Pralinsajten är läsarnas sida kan man säga. Det finns många olika kategorier, exempelvis heminredning, virkning, familjeliv och mycket annat. Där bloggar människor från Dalarna och människor med Dalaanknytning. Vår nyaste bloggare bor i Hamburg med sin familj och berättar om sitt liv exempelvis, säger hon.

Dialoger och diskussioner om stort och smått förs helt enkelt på bloggarna.

– Vi vill gärna ha fler bloggare. Det är bara att kontakta oss, säger Anna Gullberg.

Här hittar du .

Mer läsning

Annons