Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Rune mentalt förberedd...

Annons

Det här utspelade sig i slutet av 80-talet, där Runes liv i stort sett kretsade kring jobbet och att göra karriär.

- Familjen splittrades och allting annat glömde jag bara bort. Det var ett riktigt livstrauma, som verkligen fick mig att sätta ner fötterna och fundera på vad jag höll på med.

- Jag kom till insikten att jag skulle göra något helt annat, säger Rune.

Han bestämde sig för att bli mental tränare, att hjälpa andra människor.

- Det var över huvud taget inget jag hade funderat på tidigare. Nu ringde jag upp Lars-Erik Unestål, fil. doktor, och hörde mig för. Det slutade med att jag utbildade mig hos honom, och på den vägen är det, säger Rune.

I dag är Rune både mental tränare och utbildad terapeut, och driver det egna företaget Team Individ & Ledarutveckling AB.

Sin praktik har han i centrala Falun, men arbetsplatsen sträcker sig över hela Sverige.

På midsommarafton fyller han 60 år. Men några planer på att trappa ner har han inte.

- Nej, nej. Och jag kan inte säga hur många år till jag tänker jobba vidare med det här. Jag sliter inte ut mig fysiskt som en arbetare på golvet gör, utan tänker köra vidare så länge jag känner att jobbet vitaliserar mig, säger Rune.

Hans flesta "kunder" kommer från idrotts- eller näringslivet.

- Allt fler från näringslivet har fått upp ögonen för vad mental träning kan ge dem. Ökningen har varit markant de senaste åren.

Rune är oerhört idrottsintresserad, spelar själv golf och ser mycket idrott på tv.

Han har också hjälpt många idrottare- och idrottslag under åren som gått, och också jobbat för SOK (Sveriges Olympiska Kommitté).

- Oavsett vilken personen är, så är det alltid en utmaning för mig att ta mig an problemet. Att möta en person som är här för sista gången, se att denne blivit bättre och mår bra, det är en kick, säger Rune.

I dag har Rune tiotalet landslagsidrottare som han hjälper.

En av dem är skidåkaren Mats Larsson - Gunnar "Hulåns" son - som sökte hjälp efter fjolårets VM.

- Mats gjorde en medioker startsträcka på VM ifjol, och kom till mig. Vi startade jobbet inför OS, la allt fokus på att han skulle gå startsträckan igen, och resultatet vet vi.

- Han gjorde en bra sträcka, och Sverige tog en efterlängtad medalj (brons) i stafett. Vilken betydelse min insats hade är väl svårt att säga, men en liten del i det hela var nog min, säger Rune.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons