Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är hela Håksbergsfältet inmutat

Annons

Lundin Mining har tidigare mutat in den gamla Håksbergsgruvan, ett 1196 hektar stort område från Finnäset under Väsman till Iviken och vidare upp till Gräsberg. Denna jätteinmutning kostar knappt 24 000 kronor.

Det som gjorde att Lundin Mining mutat in Håksbergsfältet var att International Gold Exploration i mitten av januari frånträdde undersökningstillståndet Ickorrbotten nr 1 men den skyddas av ett så kallat förbudsår som Lundin begär dispens från.

– Vår dispoensansökan görs av synnerligen starka skäl, skriver Lundin Mining i ansökan till Bergsstaten.

Därmed utvidgas inmutningen till området väster om Ickorrbotten mot Burens, från Iviken upp till Håksberg

Den utvidgade inmutningen heter Håksberg nr 300 och kostar 5 460 kronor.

Därmed väntas Bergsstaten att ge Lundin Mining ett mycket stort undersökningstillstånd för att leta malm i den omfattande Ludvikagruvan som omfattar ett gammalt ortsystemen som gör att gruvorna Iviken, Ickorrbotten, Håksberg och Källbotten är ihopbundna under jord.

Det förekomsten av järn, koppar, zink och guld som bolaget vill undersöka. Lundin skriver att tidigare undersökningar visar på stora möjliga mineralresurser, preliminärt järn men även andra intressanta basmetaller.

Det är från Iviken Lundins geologer drömmer om att på 300 meters djup driva en ort ut under Väsman för att komma åt malmerna där. När undersökningstillståndet beviljats får Lundin Mining chansen att på allvar under fem år att studera järnmalmen.

Mer läsning

Annons