Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska Nettbuss tar över Säfflebussen

Annons

Om drygt en vecka tar Nettbuss AS, helägt dotterbolag till Norska Statsbanorna (NSB), över samtliga aktier i det värmländska bussbolaget. Då drar sig vd Pettersson tillbaka och blir pensionär samtidigt som en ny vd kommer att tillsättas.

-Det blir en mycket kraftfull ny ägare som tar över. Nettbuss har redan en mycket omfattande trafik i Sverige med 400 bussar. De är rika som troll och vill utöka sin trafik i Sverige. Nu vill de expandera ytterligare och köper Säfflebussen för att få en bra plattform, klargör Pettersson.

För en tid sedan kunde tidningen berätta att Säfflebussen planerar att dubblera trafiken på linjen via Ludvika. För det skulle krävas att flera nya chaufförer måste nyanställas med placering i Ludvika.

-Det blir naturligtvis deras sak att hantera den frågan vidare, men så mycket kan jag säga att vi redan har haft diskussioner om på vilka linjer där det kan vara lämpligt att de sätter in sina stötar, fortsätter Pettersson som är övertygad om att anrika Säffle Reseservice kommer i goda händer.

-Våra många resenärer i Ludvika behöver inte känna någon som helst oro för att ägarbytet ska innebära att trafiken och servicen ska bli sämre i fortsättningen. Tvärt om. De nya ägarna har väldiga resurser som de vill använda.

Mycket talar därmed för att den redan hårda konkurrensen mellan lågprisbussarna och tågen på "Bergslagspendeln" blir ännu skarpare vad det lider.

Om Nettbuss AS kan nämnas att företaget har en årlig omsättning på 3 miljarder norska kronor. Företaget etablerades som aktiebolag 1996 men har gamla anor i branschen. Trafiken med "rutevognar" inleddes nämligen redan 1925 i Tröndelag och blev sedermera "NSB Biltrafikk" som ett komplement till tågtrafiken.

I dagsläget är Nettbuss Norges största bussbolag med totalt 2300 bussar och 4000 medarbetare.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons