Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska lanthandeln söker svensk modell

Annons

- Det börjar finnas tendenser i Norge att lanthandlare kan få svårigheter. Därefter är det intressant att studera den svenska modellen där försäljning kompletteras med andra verksamheter, säger Helge Schei och Stine Larsen från Merkurs styrelse.

Skattunge handel ägs av ett antal bybor i främst Skattungbyn, har funnits under elva år och lever just nu ett ganska prima liv.

För att hålla nere kostnaderna och stärka likviditeten gör medlemmarna frivilliga insatser och betalar även varor i förskott. Vilket Kooperativ utveckling finner innovativt och väl värt att uppmärksamma.

Erfarenheterna från Skattungbyn har även spritts till andra kooperativ i länet.

Dessutom har handeln service för apotek, systembolag och tips. I Öje där den norska delegationen gör ett besök på fredagen finns även skötsel av hemtjänsten i kombination med lanthandeln.

Det är dessa två pilotprojekt som intresserar norrmännen, som under sin visit i Sverige också gjort ett besök i Värmland.

Förutom styrelserepresentanter i Merkur från hela landet deltar även en stortingsman och en person från norska kommunal departementet i delegationen.

Besöket i Skattungbyn varade under två timmar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons