Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk polisrazzia mot liga

Annons

Minst 25 personer har gripits i Oslo och i Brasilien efter en stort upplagd razzia mot norskstyrda kriminella gäng i båda länderna.

Oslopolisen genomförde sin del av razzian på onsdagsmorgonen och slog till mot flera adresser i huvudstadsområdet. Sammanlagt var närmare 100 poliser inblandade. 15 personer greps. Razzian riktade sig mot ledarskiktet i olika kriminella gäng, främst den så kallade B-gjengen.

Aktionen genomfördes under stort hemlighetsmakeri, men bekräftades senare av polisen.

Polisen hade domstolsbeslut på att få beslagta bland annat ekonomiska tillgångar för att säkra framtida inkassokrav. Aktionen har förberetts en längre tid sedan man genom spaning upptäckt att gängledarna levde betydligt bekvämare liv än vad deras inkomster gav vid handen. De antas vara inblandade i olika brott, främst narkotikahandel.

Flera olika polismyndigheter, däribland ekopolisen och norska rikskriminalen, förutom den brasilianska polisen, har samarbetet i förberedelserna.

Aktionen i Brasilien riktade sig mot narkotikaligor med norsk anknytning i provinsen Natal. Flera av de personer som greps i Oslo ska ha levt lyxliv samtidigt som de deklarerat nollinkomster. De ska bland annat ha köpt och sålt semesterbostäder i Brasilien för stora summor. Medlemmar i B-gjengen har under vissa perioder varit verksamma i Natal. I den brasilianska aktionen deltog över 200 polismän som bland annat tog kontroll över flera semesteranläggningar som ägs av norrmän och grep ett tiotal personer.

TT

Mer läsning

Annons