Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk Hydro riskerar vite

Annons

Det säger kommunens miljöchef Göran Eriksson. Han berättar att kommunen för snart ett år sedan fick motta klagomål angående skötseln av dieselpumpen på industriområdet.

-För oss blev det ett ärende i april i fjol. Det har läckt från pumpen och folk som trampat i kladdet hörde av sig. Varför det blivit så här vet jag inte. Det har varit svårt att få kontakt med Norsk Hydro och de visar brist på initiativförmåga, anser miljöchefen.

I oktober tog politikerna i miljönämnden beslut om att företaget måste genomföra akuta saneringsåtgärder senast under november och att en undersökning med markprover skulle vara klar senast under december.

Ingenting av detta blev gjort i tid, bedömer Göran Eriksson. Ett krav från myndigheten har dock uppfyllts.

-De har gjort betongplattor vid pumpen med avlopp till oljeavskiljaren men plattorna byggdes ovanpå de gamla föroreningarna.

Göran Eriksson är övertygad om att området där dieselpumpen står måste saneras och såväl ansvar som kostnader faller på Norsk Hydro.

Anders Åkman, försäljningsdirektör vid Norsk Hydros dieselavdelning, bekräftar att provtagningar inte genomförts, däremot akut sanering.

På fredagseftermiddagen träffades kommunens miljöinspektör Sofia Käck och en representant för Bensinmontage AB i Gävle, som anlitats av Norsk Hydro.

-De kommer att ta markprover nästa vecka och då får vi se vilka nivåer av föroreningar det handlar om och diskutera saneringsåtgärder efter det, säger Käck.

Nästa vecka ska miljö- och byggnämnden besluta om kommunen ska ansöka hos länsrätten om att vitet på 40 000 kronor ska dömas ut. Ansökan kan motiveras med att sanering och markprover inte utförts i tid.

-Arbetena har försenats men vi har vidtagit de åtgärder som miljömyndigheten har ställt krav på oss att utföra. Och den dag vi stänger en anläggning av det här slaget tar vi alltid markprover och gör en fullständig sanering, framhåller Anders Åkman.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons