Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk elåterbäring ger kommuner miljarder

Annons

Detta säger kommunalrådet i Älvdalen, Myr Herbert Halvarsson, som också är vice ordförande i föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner, som kämpar för att kommunerna som har vattenkraftverk ska få någon form av "återbäring" eller del av de enorma vinster som kraftverken genererar år efter år.

Hittills har den svenska riksdagen avslagit alla sådana motioner, men föreningen fortsätter att kämpa.

Nu sneglar föreningen västerut och konstaterar att de norska vattenkraftskommunerna bara i år får 1,7 miljarder kronor i "återbäring".

Att kommunerna får köpa billig kraft är en del i återbäringspaketet. Den kraft som de köper så billigt, kan kommunerna sedan använda för eget bruk eller sälja vidare och tjäna pengar på till annan kommunal verksamhet.

I ett uttalande prisar nu Myr Herbert och ordföranden i föreningen, Per Söderberg, vårt västra grannland som framsynt och rättvist.

- I Norge får man en ordentlig kompensation för de ingrepp som gjorts i naturen. I Sverige är det mycket trögt att få gehör för dessa krav hos framförallt de två största partierna, socialdemokraterna och moderaterna, säger de två i sitt uttalande.

- I Norge har man varit framsynt och Stortinget har fastslagit att naturresursen vattenkraft ska vara en nationell resurs med stark lokal tillhörighet, fortsätter de.

De två företrädarna för vattenkraftskommunerna säger också att i Norge ägs inte mindre än 84 procent av all vattenkraft av staten. De privata kraftverken tillfaller staten efter 60 år och värdkommunen erhåller då en tredjedel av uppskattat värde från staten.

De menar att det är illa att Sverige inte varit så framsynt som Norge att man behållit vattenkraften i statlig ägo och menar att det är viktigt att den svenska staten nu åtminstone behåller de kraftbolag som den fortfarande äger.

Så talar de om att de kommer att fortsätta att driva kraven på del av vinsten.

- Kom ihåg att det är ni medborgare som kan hjälpa till att ställa krav på era folkvalda politiker, säger Myr Herbert Halvarsson.

Den 16 februari ska bland andra Myr Herbert Halvarsson träffa riksdagsmän i Stockholm för att väcka frågan på nationellt plan igen.

- Vi menar att en återbäring från vattenkraftsvinsterna inte ska gå direkt till kommunal verksamhet utan till exempel till näringslivsinsatser och satsningar på infrastruktur.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons