Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra vårdcentralen får ny kritik efter provsvarsmiss

Annons

Den här gången gäller det en 40-årig kvinna, som först efter 15 månader fick reda på att hennes sköldkörtelfunktion var nedsatt.

I sin bedömning konstaterar socialstyrelsens granskare att missen gjorde att patienten under lång tid hade nedatt funktionsförmåga och välbefinnande.

"Patienten har av allt att döma drabbats av en inflammation i sköldkörteln och fått en stor del av sköldkörtelns funktion utslagen."

De anser att följden kunde ha blivit att sjukdomen gått in i ett livshotande skede.

"Brister i efterlevnad av de rutiner för provsvarshantering som fanns våren 2005 vid vårdcentralen är den direkta orsaken till att händelsen inträffade", skriver tillsynsenheten.

I utredningen konstateras att det varit problemfyllt under en längre tid på den norra vårdcentralen på Ludvika lasarett, till följd av bristen på fasta läkare, stor omsägttning på korttidsvikarier och brister i hanteringen av provsvar.

"Bristen på läkarkontinuitet innebär ständiga överlämnanden till nya läkare av nyss påbörjade eller halvfärdiga utredningar med åtföljande patientsäkerhetsrisker."

Även om rutinerna för att hantera provsvar vid vårdcentralen blivit bättre anser socialstyrelsens tillsynsenhet att det bara blir ett "lappverk", eftersom det finns så stora brister i övrigt på vårdcentralen.

Skulden anser de vara landstingets.

Mer läsning

Annons