Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra privatiseras?

Annons

-Vi har i många år haft svårt att klara kontinuiteten på norra vårdcentralen. Nu måste vi överväga alla lösningar, säger Ingalill Persson (s), Falun, som sitter i landstingsledningen.

-Stafettläkare är ingen bra lösning. De är dyra och dessutom är det inte bra att kroniskt sjuka och andra patienter riskerar att varje gång få träffa olika läkare, fortsätter hon.

Närsjukvårdschefen Jens Beronius konstaterar att en av länets 32 vårdcentraler, den i Älvdalen, är privatiserad. Den drivs av bolaget Praktikertjänst och Beronius skulle inte ha något emot en liknande lösning i Ludvika.

-Jag vill inte utesluta det. Vi måste vara öppna för olika lösningar. Sedan är frågan hur gångbart det är på den politiska sidan.

Ingalill Persson:

- Vi socialdemokrater har inget emot entreprenader inom sjukvården men vi går inte med på att lägga ut hela lasarett på entreprenad och så får verksamheten inte vara vinstdrivande.

Persson berättar att i Älvdalen drev landstinget en väl fungerande vårdcentral med fast personal men de anställda önskade att få driva vårdcentralen i egen regi.

-Avtalet för Älvdalen går ut i augusti nästa år och snart måste vi bestämma hur vi vill ha det där i framtiden. Läget är ju ett helt annat på Ludvika norra. Där har vi ingen fast anställd personal på läkarsidan.

-Kan vi genom en entreprenad få fasta läkare som bor i området och står för kvalitet och kontinuitet så är det bra för invånarna.

Om det fanns fasta läkare på norra skulle invånarna som hör till vårdcentralen kunna listas och därmed få en "egen" läkare.

-Det handlar om patientsäkerhet och trygghet och kan vi bygga upp en verksamhet som bygger på kvalité så måste allt övervägas som jag ser det.

Så om ni kan locka fasta läkare till norra vårdcentralen så är det okej med en privatisering?

- Ja, i så fall ser jag inga problem över huvud taget med en entreprenad. Skulle det innebära att vi får billigare vård i jämförelse med att använda stafettläkare så är det alldeles utmärkt.

Men tills vidare gäller alltså lösningen med stafettläkare.

-Så länge som vi inte har fasta läkare så är vi naturligtvis tacksamma för att vi har tillgång till stafettläkarna, betonar Jens Beronius.

KÄLLA: JENS BERONIUS, NÄRSJUKVÅRDSCHEF I VÄSTERBERGSLAGEN. TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons