Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra privatiseras?

Annons

-Det brådskar med ett beslut angående norra vårdcentralen. De har varit utan fasta läkare sedan början av 2000-talet och så kan vi inte ha det längre, säger landstingsrådet Ingalill Persson (s).

-Det har varit en del missar på norra och det är oroväckande tendenser. Det är ingen bra situation, fortsätter hon.

I måndags träffade hon och några av de övriga landstingsråden Jens Beronius som är närsjukvårdschef i Ludvika. Han redogjorde för situationen med stafettläkarna och uppgav att det för närvarande råder en någorlunda stabil situation.

-Under hösten har det fungerat ganska bra. Vi har fyra stafettläkare på norra varav tre jobbat där i stort sett hela hösten, säger Beronius.

Men i Ludvika vill man pröva med en privatisering som innebär att något bolag eller kanske några läkare får driva vårdcentralen självständigt enligt samma modell som tillämpats i Älvdalen under några år.

I stort sett alla, från facken upp till den högsta lokala ledningen, stöder detta initiativ. Den stora fördelen skulle vara att samma läkare jobbar på vårdcentralen hela tiden.

-Men vi har ännu inte fått klartecken från politikerna. Vi behöver klara besked och vi tycker att det brådskar så vi kan starta arbetet med en upphandling, betonar Beronius.

Ingalill Persson säger att landstingsråden på vänstersidan på måndag ska träffa oppositionsråden på den borgerliga kanten. Då ska man diskutera personalsituationen och vad som kan göras åt den och eventuellt samma dag besluta om hur läkarfrågan på norra ska hanteras.

-Det är inte bara på norra vi har problem. Vi har vakanser också i mellersta området, alltså Borlänge, och i norra Dalarna.

Persson känner viss oro för att om man privatiserar norra vårdcentralen kanske detta leder till att landstingsanställda läkare på andra håll i länet flyttar till Ludvika.

-Det är ju brist på distriktsläkare i hela landet. Blir det en omflyttning bland läkarna i länet har vi inte vunnit någonting. Även om det blir svårt gäller det att försöka undvika en karusell bland läkarna.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons