Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nornäs skola har bytt skepnad

/
  • Paret Chris och Tom Schreiber har byggt om Nornäs skola till en hotelliknande anläggning med inriktning på vildmarks- och äventyrsturism, Schweden Aktiv.
  • Nymålad i röd färg, men de stora förändringarna har skett inne i skolan som nu blivit ett äventyrshotell mitt i vildmarken.

För några år sedan lämnade den sista eleven Nornäs skola, men byggnaden dog aldrig. Nu har den förvandlats till ett blomstrande bed and breakfast hotell med ett digert aktivitetsutbud. Det tack vare tyska paret Tom och Chris Schreiber.

Annons

Tom och Chris har genom åren varit återkommande gäster i Sverige och för några år sedan började de söka efter ett eget hus i Sverige.

– Vi blev tipsade om ett hus i Nornäs och på den vägen är det.

Paret lämnade då fasta arbeten, han som fysioterapeft och hon som kontorist i Frankfurt, för att bosätta sig i Nornäs och satsa på att locka tyska besökare till den svenska vildmarken.

När skolan lades ner behövde inte kommunen bygganden längre. Som tur var, med facit i handen, blev den kvar i lokal regi genom Tommy Ekström som nu sålt skolan vidare till Tom och Chris.

– Först tyckte vi den var för stor, men efterhand vågade vi oss på att ta över hela byggnaden.

De två har sedan de köpte skolan, genomfört en omfattande renovering. Av klassrum och utrymmen har nu åtta rum med 31 bäddar skapats, rum med hotellstandard med toalett och dusch i varje rum.

– Vi har gjort det mesta själva med hjälp av vänner och familj.

– Vi var klara med renoveringen i somras och öppnade då för gäster som kom hit från främst Tyskland, berättar Tom.

Så nu kan paret erbjuda sina gäster ett eget boende av högsta klass och aktiviteterna väntar sedan direkt utanför den gamla skolan.

– Det handlar om allt från paddling på sommaren till hundspann och isfiske, men också skoter på vintern, berättar Tom vidare.

När renoveringen var klar bjöds bybor och intresserade in till en visning av skolan och det gensvar som då var överraskade alla med långt över hundra besökare.

Nu i helgen var kommunens representanter på plats för att uppleva Nornäs nya aktivitetscenter med hotellstandard.

– Nej för hotell krävs en restaurang, så än så länge nöjer vi oss med bed and breakfats skrattar Tom.

Just nu är sommarsäsongen över och i väntan på vintern byggs nu den gamla gymnastiksalen om för att bli logiboende inför Vasaloppet.

– Vi hoppas också kunna locka besökare från alla möjliga länder och inte bara Tyskland, säger Tom Schreiber.

Mer läsning

Annons