Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge ville landsförvisa 9 000 barn

Annons

Norge ville landsförvisa 9 000 småbarn till Australien 1945. Orsaken: de hade en tysk far. På torsdag kommer frågan om diskriminering av krigsbarnen upp i domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Australien tackade artigt nej och planerna blev aldrig verklighet. Men det officiella Norges påståenden om att barnen var "utvecklingsstörda" och att de hade "tyska gener", som kunde göra dem till farliga femtekolonnare, fick konsekvenser, skriver Bergens Tidende.

I en rapport om krigsbarnen från Statistisk sentralbyrå visas att de har högre dödlighet, lägre utbildning, lägre lön och flera självmord jämfört med jämnåriga.

På torsdag ska den norska staten svara på frågor om vad som sagts och gjorts inför 17 domare i Strasbourg. Motpart är 158 kvinnor och män i 60-årsåldern. Alla hade norsk mor och tysk far och föddes under eller något efter andra världskriget.

De anser sig ha varit utsatta för systematiska övergrepp som pågått fram till i dag - också genom lagar och regler som drabbat dem. Därför kräver de mellan 500 000 och två miljoner kronor var i ersättning.

Den norska staten avvisar kraven och hävdar också att krigsbarnen inte blev diskriminerade. Den menar att enskilda människor stod för övergreppen, något som staten inte kan lastas för.

TT

Mer läsning

Annons