Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge seger i laxstriden omtvistad

Annons

Den norska regeringens jubelrop över att Norge skulle ha vunnit den så kallade laxstriden mot EU var kanske förhastat. Norge får medhåll endast i småsaker, hävdar EU.

Utrikesminister Jonas Gahr Störe meddelade med viss självsäkerhet och påhejad av entusiastiska regeringskolleger på fredagsmorgonen att Norge fått medhåll på alla huvudpunkter av världshandelsorganisationen WTO. EU:s straffåtgärder mot Norge för misstänkt dumpning av laxpriser strider mot WTO-reglerna, precis som Norge _ med svenskt stöd _ hela tiden hävdat.

Men EU-kommissionen kom raskt med ett tillrättaläggande gränsande till näsknäpp:

Hon hävdade bestämt att WTO stöder Norge endast i "ett begränsat antal mindre, tekniska frågor". Hon betonade också att den rapport från WTO som sägs ge Norge segern inte är offentlig förrän 10 september då den läggs fram för medlemsländerna.

Statsminister Jens Stoltenberg vidhåller dock att Norge fått rätt medan den norska laxnäringen är mer skeptisk.

Han beklagade att rapporten läckts till norska radion NRK.

Andra i branschen påpekar också att EU har rätt att överklaga rapporten som därmed inte har den tyngd som regeringen antytt.

Konflikten började när EU införde strafftullar och senare ett fast minimipris för lax i januari 2006. Bakgrunden var att skotska laxodlare anklagade Norge för att sälja lax till ett pris som låg under produktionskostnaden.

Men enligt det som nu läckt ut anser WTO att EU:s skäl för att undersöka eventuell norsk dumpning var felaktiga. EU har aldrig kunnat bevisa att Norge dumpade priserna eller att norsk prissättning på lax skulle ha skadat andra producenter. EU baserade nämligen sin värdering enbart på ekonomin hos de fem skotska laxodlare som klagat på Norge och det räcker inte, anser WTO enligt läckan.

Norges linje är att EU:s åtgärder är protektionistiska och strider mot WTO:s regelverk. Det var också Norge som anmälde EU:s åtgärder till WTO.

TT

Mer läsning

Annons