Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge normaliserar Palestinakontakt

Annons

Fredsförhandlingar med Israel är nödvändiga, inskärpte palestiniernas president Mahmud Abbas i ett budskap till sin nya regering. Sedan regeringen godkänts beslöt Norge att normalisera förhållandet till den.

Premiärminister Ismail Haniya sade inför samma forum att palestinierna måste förbehålla sig rätten att bjuda Israel "motstånd av alla sorter".

Han krävde också i sitt tal, där han presenterade den nya regeringen för parlamentet, att en palestinsk stat ska upprättas i de områden som ockuperades av Israel 1967.

Haniya uppmanade omvärlden att erkänna den nya koalitionsregeringen och avbryta sanktionerna mot den.

Sanktionerna infördes när en regering dominerad av islamistpartiet Hamas tillträdde förra året. Den nya regeringen har ett stort inslag av företrädare för det gamla regeringspartiet Fatah och flera politiskt obundna personer på tunga poster.

Ordet "ockupationsmyndigheter" var ett sätt att säga det förhatliga ordet Israel.

Den israeliska regeringen förklarade samtidigt på förmiddagen att den nya regeringen måste isoleras:

Omedelbart efter det att palestinska parlamentet hade godkänt den nya regeringen beslöt Norge att normalisera förhållandet till den, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Under närmare ett år har västländerna bojkottat palestiniernas regering. Nu återupptar Norge politiska och ekonomiska kontakter med den.

TT

Mer läsning

Annons