Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge lockar Moraläkare

Annons

Ortopedi, kirurgi, medicin. Enligt Nils Lindroth saknas specialist-läkare vid de flesta av Mora lasaretts kliniker, en läkarbrist som gäller många landsortssjukhus i Sverige. Matchen om läkarna vinns av storstäderna, och sedan ett par år även av våra grannar i väst.

- Norge har skapat en helt annan flexibilitet när det gäller arbetsvillkoren med hjälp av sin goda ekonomi, menar Nils Lindroth.

På Tynsets sjukhus i Norge, där flera före detta Moraläkare arbetar, erbjuds helt andra arbetsvillkor än i Dalarnas landsting. Läkarna kan jobba i ett par veckor, och sedan vara lediga och hemma i Sverige lika lång tid. Att lönen dessutom är betydligt högre gör knappast att dragningskraften minskar.

Nils Lindroth förstår de läkare som gör det här valet, i Norge har man råd med en dynamik kring arbetsvillkoren som Mora lasarett saknar.

- Den flexibiliteten har lands-tingen i Sverige inte råd att erbjuda, säger Nils Lindroth.

Sedan fem år har Norge avskaffat landstingen, istället sköts primärvården av kommunerna och sjukhusen av staten. Många svenska läkare har kritiserat landstingens roll i Sverige och menar att man nu borde snegla västerut. Ett av motargumenten har varit att Sverige inte har råd att genomföra en sådan förändring.

När många läkare nu flyr till såväl Norge som större svenska städer, letar Mora lasarett efter läkare i Tyskland. Hittills har man fått omkring 20 svar på de annonser som satts ut i tysk press.

- Vår förhoppning är att det inom ett par år kommer att finnas flera tyska läkare här i Mora, säger Nils Lindroth.

Det läggs också krut på att försöka behålla så många som möjligt av de läkare som utbildas på Mora lasarett, men det är svårt at få dem att stanna kvar. Enligt Nils Lindroth har ett förslag varit att köpa loss tomter i Mora, vilka skulle kunna erbjudas nyutbildade läkare till marknadspris, vilket inte har blivit realitet ännu.

Medan Mora lasarett jobbar på med den segdragna rekryteringen, räknar man med att inom de närmaste åren förlora ytterligare läkare till den norska sjukvården.

- Den dragningskraften kommer nog att finnas ett tag till, säger Nils Lindroth.

JONAS GREN

Mer läsning

Annons