Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge bryter isen för palestinierna

Annons

Västländernas blockad av palestiniernas regering fick en spricka på måndagen när statssekreteraren i norska UD Raymond Johansen träffade premiärminister Ismail Haniya i Gaza.

Därmed blev Norge det första europeiska land som normaliserat förhållandet till palestiniernas regering efter dess ombildning i lördags. Tidigare följde Norge USA:s och EU:s exempel och bojkottade regeringen så länge den dominerades av den islamistiska rörelsen Hamas.

Nu, när även det förra regeringspartiet al-Fatah finns med, är läget annorlunda.

Efter samtal med Haniya och den nye utrikesministern Ziad Abu Amr berömde Johansen den palestinska strävan efter enighet som tagit sig uttryck i en koalitionsregering. Han uppmanade palestinierna att släppa fri den israeliske korpral som är fånge hos någon grupp i Gaza sedan i juli.

Värdregeringens talesman Ghazi Hamad hyllade Norge och sade att landets agerande bör bidra till att omvärldens _ USA:s, EU:s, Rysslands och Israels _ ekonomiska och politiska bojkott av de palestinska områdena hävs.

Arabvärlden, utvecklingsländerna och exempelvis Turkiet har aldrig anslutit sig till bojkotten. Men den har upprätthållits effektivt särskilt gentemot Gazaremsan genom Israel, som behärskar alla gränser runt Gaza. Följden har blivit skriande misär i det palestinska samhället med brist på mat och läkemedel.

Storbritannien, Japan, Belgien och till och med USA har antytt att den nya palestinska regeringen ändrar läget; bara Israel vidhåller att inga kontakter bör ske med den nya regeringen så länge Hamas ingår. Israel kräver att Hamas avsvär sig allt våld, erkänner Israel och undertecknar tidigare avtal mellan Palestinska myndigheten, som då behärskades av al-Fatah, och Israel.

FN:s generalsekreterare hällde kallt vatten över palestiniernas förhoppningar genom att säga att det man hittills vet om den nya regeringen är "en besvikelse".

Statssekreterare Johansen möter på tisdagen israeliska ledare i Jerusalem.

TT

Mer läsning

Annons