Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge ändrar fiskepolitik

Annons

Den norska regeringen har presenterat en strukturreform av landets fiskerinäring. Bland annat ändras kvotsystemet genom en tidsbegränsning av kvoterna.

Vikarierande fiskeriminister Dag Terje Andersens strukturreform av det norska fisket går bland annat ut på att de kvoter som fördelas bland de norske fiskeföretagen tidsbegränsas till 20 år. Därefter dras kvoterna in och fördelas på nytt.

Reformen som initierades av barnlediga fiskeriministern Helga Pedersen är en kompromiss där just kvotfrågan varit en av stötestenarna.

Syftet är att motverka överfiske och koncentration i fiskerinäringen. Denna är mest kritisk mot att regleringen även gäller retroaktivt; särskilt de företag som fick kvoter på evig tid av den förra borgerliga regeringen är missnöjda. De mindre fiskekooperativen fruktar dessutom att reformen kommer att skapa ett A- och B-lag inom näringen.

Världsnaturfonden WWF i Norge är däremot nöjd med förslaget. Men WWF fruktar att förslaget inte kommer att bromsa överfiskningen och vill att regeringen kompletterar förslaget med en plan för en återuppbyggnad av det norska fiskbeståndet.

TT

Mer läsning

Annons