Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordpolen nästa för Hans

Annons

- Det var jättekul, säger Hans om Sydpolsbesöket och nu ser han fram emot att få se isbjörnar vid Nord- polen.

Hans jobbar i maskinrummet på isbrytaren Oden. I oktober 2006 startade resan mot Sydpolen, där Oden skulle bryta upp en 12 kilomter lång isränna så att båtar med förnödenheter kan ta sig in till en amerikansk forskningsbas.

Oden, där Hans var en av de 17 personerna i besättningen, tog först sikte på Kap Verdeöarna utanför Afrikas kust. Där lade de om kursen mot Sydamerika och Buenos Aires, sedan till Poento Arenas i Chile där flera forskare klev ombord på Oden för att följa med söderut.

- Vi följde iskanten till andra sidan där vi befann oss rakt nedanför Nya Zeeland, berättar Hans.

Det var en fjord eller vik som Oden skulle bryta upp isen i. Nu är det sommar där nere men det var ändå 20 grader kallt. Isen var upp-emot fem meter tjock.

- Vi tog oss fram 700 meter på en dag då det gick bra.

Oden bröt upp en 100 meter bred ränna. Då de var framme vid basen vände de om och skuffade ut isen ur fjorden.

- På vägen ner såg vi delfiner och olika valar och nere vid Sydpolen såg vi späckhuggare och många sorters delfiner, berättar Hans.

Hans har varit sjöman i tio år och arbetat på många olika båtar, men det var först på den här resan som han korsade ekvatorn. Men han fick också runda Kap Horn och klarade därmed av två riktiga milstolpar i en sjömans liv.

- Vi hade tur, förklarar Hans. Sydamerikas spets Kap Horn är fruktad för sina stormar och Oden med sin runda och platta form är inte byggd för stormigt väder. Då Hans och hans kamrater passerade hornet var det relativt lugnt där.

Torsdagen den 18 januari kom en ny besättning med flyg till den amerikanska basen för att ta över Oden och köra hem henne. Hans och hans besättningskamrater flög med ett militärt fraktplan till Nya Zeeland, där de stannade och vilade upp sig i fyra dagar innan de fortsatte resan hem till Sverige.

Nu är Hans ledig i nio veckor. Då han börjar jobba igen ska Oden vara hemma i Sverige och läggas in på varv i Landskrona för att servas efter Sydpolsresan och förberedas för forskningsresan till Nordpolen.

- Bland annat ska hon förses med ett multibeam lod som gör det möjligt att undersöka bottnen där det är riktigt djupt.

Hur kom det sig att Hans blev sjöman?

- Det ligger nog i släkten. Jag ville ut och många släktingar i Holland har varit sjömän.

Det här med att sjömän har en flicka i varje hamn avfärdar Hans.

- Oftast är det så att vi inte ens kommer in till kajerna.

Har du varit sjösjuk någon gång?

- För tio år sedan, på första resan med en liten tankbåt som hette Rankii. Det var på Nordsjön. Alla blir sjösjuka någon gång, säger Hans.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons