Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkoreasamtalen förlängs en dag

Annons

Sexpartssamtalen i Peking om Nordkoreas kärnvapen har förlängts till torsdagen, meddelades det på onsdagen efter ett kort möte mellan delegationscheferna. Förlängningen beror på Nordkoreas vägran att sätta sig till förhandlingar innan ett bankärende är avslutat.

Den senaste samtalsomgången började på papperet i måndags. Men både i tisdags och på onsdagen vägrade nordkoreanerna att bänka sig vid förhandlingsbordet innan frysningen av ett bankkonto i Macao hade hävts.

USA och andra deltagare hade hoppats att förhandlingarna nu skulle leda till att Nordkorea går med på att stänga en reaktor som framställer plutonium i utbyte mot vissa garantier i fråga om ekonomi och säkerhet, rapporterade Reuters.

Tidigare har USA infört vissa sanktioner mot Nordkorea. En av dem var frysningen av 25 miljoner dollar som tillhör Nordkorea i en bank i Macao.

För att alls delta i samtalen krävde Nordkorea att frysningen skulle hävas, och USA gick med på det. Men nästa steg var att Macaobanken och de kinesiska myndigheterna skulle återställa det nordkoreanska kontot.

Det hade inte skett ännu på onsdagen. En talesman i Peking för Kinas riksbank, som ska förmedla pengarna, sade till Reuters att han inte ens kände till den viktiga transaktionen:

Därför vägrade Nordkoreas delegater att inleda samtal. Den amerikanske delegationsledaren Christopher Hill var frustrerad:

För nordkoreanerna har frågan om bankkontot stor symbolisk betydelse, säger Shi Yinhong, statsvetare vid Folkuniversitetet i Peking:

När USA tvingade banken i Macao att frysa de nordkoreanska pengarna var det med motiveringen att de kom från internationell brottslighet. I ett helt år vägrade Nordkorea att gå med på sexpartssamtalen, om USA inte ändrade sig i fråga om Macaokontot.

TT

Mer läsning

Annons