Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkoreansk snubba mot IAEA

Annons

Nordkoreas chefsförhandlare i kärnvapenfrågor var "för upptagen" för att ta emot den gästande chefen för IAEA, rapporterar en taleskvinna för IAEA.

IAEA, FN:s organ för atomenergifrågor, har utlovats möjligheter att kontrollera stängningen av Yongbyon-reaktorn, där Nordkorea producerar plutonium till kärnvapen. IAEA:s chef Mohamed ElBaradei har med anledning av detta rest till Pyongyang för förberedande kontakter.

Men Nordkoreas chefsförhandlare Kim Kye-Gwan meddelade att han var för upptagen för att hinna möta ElBaradei, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo, som citerar taleskvinnan Melissa Fleming.

ElBaradei fick i stället möta en annan av Nordkoreas vice utrikesministrar, Kim Hyong-Jun, skrev Kyodo.

Kim Kye-Gwan har däremot nyligen träffat USA:s Nordkoreasändebud Christopher Hill under ett besök i New York.

IAEA-chefen väntades resa till Peking senare på onsdagen.

Han var i Pyongyang för att diskutera inspektorernas förestående besök i Nordkorea, som sparkade ut dem i december 2002.

Nordkorea har i ett avtal från den 13 februari lovat att ska stänga Yongbyon-reaktorn inom 60 dagar i utbyte mot 50 000 ton olja.

Men ElBaradei har varnat för alltför stora förhoppningar om ett genombrott. Förhandlingarna är komplicerade, har han betonat.

Nordkorea hoppade av NPT, det internationella avtalet om att inte sprida kärnvapen. Fyra år senare, i oktober 2006, genomförde Nordkorea sitt första kärnvapenprov.

Efter det har Nordkorea återupptagit de så kallade sexpartssamtalen med Kina, Japan, Ryssland, Sydkorea och USA. Den 13 februari nådde de sex länderna avtalet om Yongbyon.

Christopher Hill har uttryckt optimism om att avtalet verkligen ska innebära ett genombrott för att förmå Nordkorea att ge upp sitt kärnvapenprogram.

Hill, som har lång erfarenhet av Nordkoreas diplomatiska manövrer, kommer till Peking på torsdagen för förberedande samtal inför ett nytt sexpartsmöte den 19 mars.

ElBaradei har tidigare utlovat en presskonferens på torsdag i Peking.

Överläggningarna mellan USA och Nordkorea har varit fyllda med tvära kast. Ett avtal nåddes 1994 om att kärnvapenprogrammet skulle läggas ner. Det avtalet uppfylldes aldrig - Nordkorea klagade bland annat på att en sydkoreansk lättvattenreaktor, som inte kan ge material till kärnvapen, skulle uppföras i landet som ersättning för tungvattenanläggningen. Nordkoreanerna krävde en amerikansk reaktor.

TT

Mer läsning

Annons