Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea villkorar reaktorstängning

Annons

Nordkorea ställer åter villkor för att stänga sin kärnreaktor i Yongbyon: USA måste häva frysningen av nordkoreanska pengar.

Pengarna finns på ett konto i Macau. Enligt USA handlar det om falska dollar tryckta i Nordkorea samt inkomster från brottslig verksamhet som den nordkoreanska regimen bedriver.

FN-organet IAEA:s chef Mohamed ElBaradei var i Nordkorea på onsdagen, det första besöket av atomenerigorganet sedan Nordkorea kastade ut IAEA:s inspektörer 2002. Men Nordkoreas chefsförhandlare i kärntekniska frågor Kim Kye-Gwan fann inte möjlighet att ta emot ElBaradei.

ElBaradei avvisade dock på en presskonferens i Peking undran över det uteblivna mötet. Han förklarade att Kim var sjuk.

I stället fick ElBaradei träffa tre andra högt uppsatta tjänstemän. Samtalen var "ganska nyttiga", sade han.

I Sydkorea rapporterade utrikesminister Song Min-Soon på onsdagen att det inte finns några tecken på att stängningen av Yongbyon har inletts.

Reaktorn, som misstänks ha använts för att producera plutonium till Nordkoreas kärnvapenprov den 9 oktober, ska stängas senast den 14 april enligt det avtal som slöts vid senaste sexpartssamtalen.

Det enda som nämnts tidigare är att väst ska leverera 50 000 ton olja till Nordkorea i utbyte mot att reaktorn förseglas.

USA:s Nordkoreaförhandlare Christopher Hill har uttryckt optimism om att avtalet verkligen ska innebära ett genombrott för att förmå Nordkorea att ge upp sitt kärnvapenprogram.

Hill, som har lång erfarenhet av Nordkoreas diplomatiska manövrer, väntas till Peking på torsdagen inför nya sexpartssamtal den 19 mars. I samtalen, som rör Nordkoreas nukleära program, deltar sex länder - Nord- och Sydkorea, USA, Ryssland, Japan och Kina.

Överläggningarna har varit fyllda med tvära kast. Ett avtal nåddes 1994 om att Nordkoreas kärntekniska program skulle läggas ner. Det avtalet uppfylldes aldrig - Nordkorea klagade på att en "dålig" sydkoreansk lättvattenreaktor skulle ersätta den nordkoreanska tungvattenanläggningen. Nordkoreanerna krävde en amerikansk reaktor.

TT

Mer läsning

Annons