Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea väntas stänga kärnreaktor

Annons

Inom de närmaste tre veckorna stängs troligen den nordkoreanska reaktor som står i centrum för landets kärnvapenprogram. Det säger det amerikanska sändebudet Christopher Hill efter ett kort besök i Nordkorea.

På lördagsmorgonen kom besked om att de nordkoreanska pengar som varit frysta på ett bankkonto i kinesiska Macao nu har överförts till den ryska banken Dalkombank i Chabarovsk. Därmed har Nordkorea inte längre något argument för att inte återuppta sexpartsförhandlingarna om en skrotning av landets kärnvapenprogram.

Det rör sig om 25 miljoner USA-dollar som hållits inne på banken i Macao på order av USA. Nordkorea lovade i februari att ge FN-inspektörer tillträde till Yongbyon-reaktorn så snart man fått tillbaka sina pengar.

USA-sändebudet Hill sade efter återkomsten till Japan att nästa omgång i sexpartsförhandlingarna sannolikt inleds så snart stängningen av Yongbyon har påbörjats. Han gissade att det skulle ske under första halvan av juli. En nordkoreansk UD-talesman bekräftade enligt sitt lands officiella nyhetsbyrå att man under Hills besök enats om att överväga nya sexpartssamtal i juli.

Närmast ska den nordkoreanska regimen komma överens med FN:s atomenergiorgan IAEA om hur dess inspektörer ska kunna övervaka att stängningen genomförs. En delegation från IAEA väntas till Nordkorea på tisdag för att diskutera praktiska detaljer.

I utbyte mot att Nordkorea stänger reaktorn har de övriga fem parterna i förhandlingarna _ USA, Kina, Sydkorea, Japan och Ryssland _ lovat att hjälpa landet att täcka sitt energibehov.

Christopher Hill sade på lördagens presskonferens i Tokyo att omvärldens problem med Nordkorea inte är lösta bara för att Yongbyonreaktorn stängs. Han sade, utan att gå in på detaljer, att det bara är början på en lång process och att mycket annat arbete återstår.

Under besöket i Pyongyang tog han också upp frågan om de japanska medborgare som kidnappats av nordkoreanska agenter för tiotals år sedan. Japan sade i samband med uppgörelsen i februari att landet inte tänker återuppta något bistånd till Nordkorea förrän den frågan börjar gå mot en lösning.

Hill sade att han inte fått några besked men att det finns ett värde i att ta upp frågan varje gång man träffar nordkoreanska representanter.

Minst 13 japaner rövades bort under 1970- och 80-talen och fördes till Nordkorea där de utnyttjades i utbildning av nordkoreanska agenter som skulle spionera på Japan. Det råder stark bitterhet i Japan över dessa människors öde, och det är inte troligt att premiärminister Shinzo Abe vill kunna anklagas för att göra eftergifter åt Nordkorea. Det stundar parlamentsval i Japan i juli.

TT

Mer läsning

Annons