Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea vädjar om hjälp

Annons

Nordkorea vädjade på torsdagen om bistånd från Sydkorea. Men syd tycks fast beslutet att inte lova något omfattande stöd innan Pyongyang uppfyller löften om att börja nedmontera sitt kärnvapenprogram.

Ett utkast till överenskommelse "nämner inte specifikt hjälp med ris och gödningsmedel", sade företrädaren och underströk därmed vad som tros vara den huvudsakliga stötestenen i förhandlingarna.

Nordkorea har också föreslagit att de två länderna återupptar samtal om ekonomiskt samarbete i mars. Men Seoul är motståndare till att hålla samtalen så snart, enligt rapporter.

Sydkorea har givit bistånd till det fattiga nord till och med juli förra året när Pyongyang testade flera missiler. Relationerna blev än mer ansträngda efter Nordkoreas kärnvapentest i oktober.

Denna veckas regeringssamtal, den högsta reguljära nivån i kontakterna mellan de båda grannländerna, är de första på sju månader. De återupptogs sedan Nordkorea den 13 februari lovat att stänga sin största kärnkraftsreaktor inom 60 dagar i utbyte mot bistånd.

Seoul vill att Nordkorea under denna veckan ska göra sitt åtagande tydligare. Men Pyongyang har undvikit att ta upp kärnprogrammet med Sydkorea med hänvisning till att frågan ska avhandlas mellan Nordkorea och USA.

I stället har Pyongyang tagit upp mellan-koreanska frågor som att åter öppna flera kanaler för samtal mellan länderna. I utbyte väntas Nordkorea säga ja till ett sydkoreanskt förslag om att fortsätta återföreningen av familjer som varit splittrade sedan Korea-kriget 1950-1953.

Efter onsdagens möten sade Sydkoreas chefsdelegat, återföreningsministern Lee Jae-Joung, att förhandlingarna var "mycket svåra".

Lee lät dock hoppfull om att några överenskommelser ska ha nåtts när samtalen avslutas på fredag.

TT

Mer läsning

Annons