Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea stänger kärnanläggning

Annons

Nordkorea har stängt reaktorkomplexet Yongbyon, uppgav Sean McCormack, talesman för USA:s utrikesdepartement på lördagen.

Nu hoppas USA på "snabba framsteg" i avvecklingen av Nordkoreas kärnvapenprogram, hette det.

Beskedet kom ett par timmar efter att en delegation med vapeninspektörer från FN:s atomorgan IAEA anlände till det isolerade landet. De är de första FN-inspektörerna på plats på fem år, och deras uppgift är att övervaka och dokumentera stängningen av reaktorkomplexet Yongbyon.

Nu när Nordkorea av allt att döma håller sitt löfte och stänger reaktorn inleder det upplösningen på en mångårig, internationell dragkamp om landets atomvapen.

I utbyte mot att lägga ned sitt kärnprogram ska Nordkorea få nytt bistånd, bland annat i form av olja. Den första leveransen skedde också på lördagen då sydkoreanska tankern Hanchan lastad med 6|200 ton brännolja kom till Songbon på Nordkoreas ostkust.

Pyongyang hade krävt att oljeleveranserna skulle inledas, annars hotade landet åter att dra sig ur sexnationsavtalet. Så småningom ska Nordkorea få 50|000 ton olja i utbyte mot stängningen av reaktorn.

USA:s förhandlare med Nordkorea Christopher Hill betonade på lördagen att stängningen av Yongbyonreaktorn bara är första steget i avtalet från den 13 februari.

Hill är i Japan inför återupptagandet av sexnationssamtalen i Peking nästa vecka. Samtalen ska återupptas på onsdag. Hill förutspådde att de kommer att bli problemfria.

TT

Mer läsning

Annons