Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea får ut infrusna pengar

Annons

Överföringen de infrusna pengarna till Nordkorea från ett bankkonto i Macao börjar under torsdagen, säger finansmyndigheter i Macao till japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Parterna i konflikten om nordkoreanernas kärnvapenprojekt hoppas att dödläget i frågan kan hävas i och med att utbetalningen kan inledas.

Regeringen i Pyongyang har vägrat att genomföra den avtalade stängningen av kärnkraftverket Yongbyon innan landet fått ut pengarna, 25 miljoner dollar som finns på Banco Delta Asia.

USA och Ryssland rapporterades i söndags att de gemensamt funnit en lösning på Nordkoreas bankproblem.

Nordkorea har haft pengarna på Macaobanken sedan 2005. Washingtonregeringen som beordrat frysningen hävdar att pengarna var från inkomster på knarkhandel och tryckning av falska dollarsedlar. Enligt USA-regeringen hjälpte banken till att tvätta de svarta pengarna vita. Andra banker har vägrat handskas med nordkoreanska pengar av rädsla för att befläckas av verksamheten.

För att förmå Pyongyang att lägga ner sin framställning av kärnvapen har USA ändå medgett att pengarna överlämnas till den nordkoreanska staten, något som ingick i sexnationsavtalet i vintras.

En regeringstalesman i Macao vägrade uttala sig om beslutet om de nordkoreanska pengarna. "Ärendet ändrar sig varje minut varför vi inte kan kommentera det just nu", hette det.

TT

Mer läsning

Annons