Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordkorea får ris från syd

Annons

Trots att Nordkorea inte lyckats hålla avtalet om att stänga sin atomreaktor har Sydkorea lovat skicka ris till det svältande grannfolket.

400|000 ton ris ska gå till Nordkorea och Seoul ställer inga villkor för leveransen, enligt ett avtal som länderna ingick natten till söndagen efter fem dagars förhandlingar i Pyongyang.

De första 350|000 tonen ris skeppas norrut i slutet av maj och återstoden levereras senare landvägen över världens kraftigast befästa landgräns.

Sydkoreas ursprungliga avsikt var att villkora risleveransen med att atomreaktorn skulle vara stängd först. Riset ingick i sex-nationersavtalet i februari, då Pyongyangregeringen lovade att avbryta sitt atomkraftsprogram. I utbyte skulle landet få stöd från omvärlden.

Seoul beslöt till sist att leverera riset utan villkor.

Den omstridda reaktorn skulle vara stängd den 14 april, ett löfte som Nordkorea inte uppfyllt med hänvisning till att landet inte fått tillgång till 25 miljoner dollar som frysts på ett bankkonto i Macao. Att de pengarna skulle frigöras ingick också i februariavtalet. USA och banken Banco Delta Asia i Macao sade i början av april att pengarna nu är tillgängliga men av oklar anledning har Nordkorea ändå inte tagit ut dem.

TT

Mer läsning

Annons