Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordfront – naziströrelsens skyltfönster

Artikel 9 av 23
1 maj 2017
Visa alla artiklar

Hemsidan Nordfront är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens skyltfönster som blandar propaganda med kulturartiklar och idoga aktivitetsrapporter.
– Jag tror inte att Nordiska motståndsrörelsen hade varit så pass framgångsrika om det inte hade haft den här sidan, säger Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet.

Annons

Det här är en artikel i en serie inför 1 maj.

LÄS MER: Fokus inför 1 maj i Falun: Krockande ideologier – och vår historia (TV: Vittnesmålen ► Historikern ► Människorna som står upp för allas lika värde)

För pluskund: Härifrån leds Nordens nazister - uppmuntras att flytta till Dalarna

För pluskund: Han ledde naziströrelsen i Finland – från Dalarna.

För Pluskund: Skratt mot nazism – Kjell gör motstånd som clown

För Pluskund: Möt Tobias Rawet, som fritogs från koncentrationsläger som nioåring.

För Pluskund: Trögstartat första firande – talaren hade dragit när tåget gick

För Pluskund: Dragna bajonetter och röda fanor – i läggen finns forna tiders firande

Christer Mattsson driver Segerstedtinstitutet på Göteborgs universitet, som ska utveckla strategier för att förhindra att individer ansluter sig till våldsutövande extrema grupper. Han har under lång tid ägnat sig åt forskning om svensk extremism och menar att nättidningen Nordfront är mycket viktig för rörelsen.

– Den är en knutpunkt för hela rörelsen och väldigt angelägen och har utvecklats stabilt under lång tid, säger han.

Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet menar att nättidningen Nordfront är ett viktigt nav för Nordiska motståndsrörelsen.

Christer Mattsson säger att Nordiska motståndsrörelsen består av minst tre olika nivåer – de med ledande positioner som framträder offentligt, de som öppet är med, men som inte framträder på samma tydliga sätt, samt de anonyma medlemmarna och sympatisörerna.

– De olika nivåerna kan mötas på hemsidan.

Liksom exempelvis Avpixlat fångar Nordfront upp nyheter som hänt och tolkar dessa utifrån sin egen världsbild. Ideologiskt finns det dock stora skillnader, säger Mattsson.

– Nordfront är uttalat nationalsocialistisk och gömmer inte undan någon antisemitism. Det är inte bara ett återkommande tema, utan linsen som man ser allt genom. Invandringen är bara en konsekvens av den judiska världskonspirationen.

Förutom ren nyhetsförmedling, krönikor och historiska texter har Nordfront en annan viktig funktion och det är en regelbunden och tät rapportering av de egna aktiviteterna – kamprapporter.

– Det är allt från pyttesmå händelser till stora saker. Genom att man blandar stort och smått skapar man mening åt de aktivister som finns i landet. Vad som kan vara ett tråkigt torgmöte en regnig förmiddag kan göras om på hemsidan till nåt positivt. Aktiviteten blir till en berättelse som bekräftas av kamrater och skapar känslan av tillhörighet. Detta är inget nytt i den nationalsocialistiska världen. Innan internet gjorde man samma saker i sina bulletiner, men det var mycket trögare såklart.

LÄS OCKSÅ: DT:s granskning av NMR från 2016.

Den interna sammanhållningen som Nordfront ger en plattform åt är extra viktig för en rörelse som NMR. Med ett engagemang för nazism har alltid följt något form av socialt stigma.

– Det har egentligen inte funnits någon tidpunkt när man har ställt sig på torget som nationalsocialist och folk i allmänhet har tyckt att det är ok. Man har alltid behövt forum där man sett sig vara bland de sina. Det behövs också i dag – även vid en kraftig normalisering av saker vi traditionellt sett som högerextremism.

Historiska och ideologiska texter blandas med kamprapporter och nyheter – allt filtrerat genom en antisemitisk världsbild, enligt Christer Mattsson.

Nordfronts föregångare var Patriot.nu och en stadig utveckling av sajten har skett sedan dess.

– Det som hänt ligger i linje med utvecklingen av sociala medier i stort, som permanent förändrat vår bild av vem som talar med vem. Motståndsrörelsen har haft fingertoppskänsla sedan patriot.nu med att blanda och skapa en levande hemsida där du kan konsumera många olika saker – men också producera. En rörelse som är socialt stigmatiserad behöver vara innovativ i hur man kommunicerar.

LÄS ÄVEN: Dokument: Dalarnas bruna mylla - här är Dalarnas nazistiska historia

Patriot.nu och Nordfronts ansvariga utgivare genom åren har vid flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp.

Nyligen blev Borlängebon Emanuel Lärkestål utsedd till ansvarig utgivare. Han är alltså inte dömd för något brott i samband med utgivningen. Myndigheten för press, radio och tv har inte ännu fattat beslut om ändringen angående utgivarskapet. DT har sökt Lärkestål för att ge honom möjlighet att ge sin syn på sitt nya uppdrag och på sajtens utveckling och innehåll.

LÄS OCKSÅ: Nazistveteranen Vera Oredssons omdiskuterade hälsning.

Levande reklampelare för sajten Nordfront.

Alla artiklar i
1 maj 2017
Annons