Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Non! till franskt krav på klädkvoter

Annons

Frankrike vill fortsätta att begränsa importen av kinesiska kläder till EU.

Men övriga EU-länder säger blankt nej till att förlänga textilkvoterna nästa år.

På ett möte med EU:s 27 handelsministrar i Bryssel försökte Frankrike att få stöd för en förlängning av EU:s kvotsystem för kläder och andra textilier från Kina.

Kvoterna infördes 2005 som en reaktion på att billiga kinesiska kläder vällde in över EU:s gränser när dåvarande importkvoter försvann. EU-länder med stor textilindustri ville skydda inhemska jobb. Eftersom kvoterna infördes retroaktivt byggdes stora klädberg upp i EU:s hamnar.

I stället för att förlänga kvotsystemet kommer EU-länderna nu noga övervaka hur importen utvecklas.

Handelsministrarna gav också sitt stöd till EU:s handelskommissionär Peter Mandelson i de fortsatta förhandlingarna om ett nytt handelsavtal i världshandelsorganisationen WTO.

De sex år långa förhandlingarna stöter ideligen på nya motgångar, senast i juni då förberedande förhandlingar bröt ihop. De största konflikterna kretsar kring EU:s och USA:s jordbrukstullar och generösa jordbruksstöd, men det handlar också om att Indien, Brasilien och andra utvecklingsländer inte vill ge västländerna fritt spelrum på sina marknader för industrivaror.

I förra veckan kom nya förhandlingsunderlag från WTO-kontoret i Genève, och det verkar hittills som de flesta inblandade tycker att de är något att arbeta vidare med.

TT

Mer läsning

Annons