Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nominerad till Stora Teknikpriset

Annons

Världens stora lastbilstillverkare möter allt hårdare utsläppsgränser med likartade lösningar men hos Scania i Södertälje har Lars Tegnelius gett sig på att möta miljökraven direkt i förbränningsrummet. Det ansågs strået vassare än att ta bort elsystemets svagaste länk, frånskiljaren.
I år får en av Sölvers kollegor chansen. Ulf Åkesson, teknikutvecklingschef för brytare hos ABB Power Technologies i Ludvika. Han är en av tre som nominerats till årets pris.
– Ulf har utvecklat en krets, som nu är standard, som ger en signal till brytaren så att den bryter i exakt rätt ögonblick. Det fina är att uppfinningen tar bort störningarna till elnätet och så ökas livslängden för brytaren och andra elapparater. Jag minns väl när vi i Belgien i början av 1990-talet utvecklade tekniken, säger ABB:s mästeruppfinnare Harry Frank.
Om en högspänningsbrytare slår till eller från vid fel tillfälle skapas våldsamma spänningsförändringar som kan störa datorer, kontrollsystem och andra känsliga elsystem. ABB:s uppfinning saluförs under namnet Switchsync och apparaten är så smart att man till och med ibland kallar den intelligent.
Årets medtävlare är två relativt små företag. Göteborgska friformstillverkaren Arcam samt Codings Technologies med säte i Stockholm.
ABB och Ulf Åkesson tävlar om äran och om ett stipendium på 300 000 kronor.
Priset instiftades för att lyfta fram den vardagliga tekniska utveckling som bedrivs ute på företagen. Till skillnad från många andra teknik- och uppfinnarpris så belönar Stora Teknikpriset användningen av ny teknik som gjort sitt kommersiella genombrott.
Juryn som den 28 mars korar vinnaren består av Ingela Agrell, vetenskaplig handläggare på Strategiska forskningsstiftelsen, Gunilla Jönson, rektor på Lunds tekniska högskola, Margareta Norell Bergendahl, prorektor på KTH, Staffan Helgesson, riskkapitalbolaget Creandum, Claes Wilhelmsson, före detta forskningsdirektör på Astra, Roland Andersson, professor i innovationsteknik samt Ny Tekniks chefredaktör Lars Nilsson.
Stora Teknikpriset är instiftat av Ny Teknik och verket för innovationssystem, Vinnova.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons