Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noll tolerans ska gälla

Annons

Argumentet att hemlöshet inte är ett bostadsproblem är verkligen något att fundera över.

Naturligtvis är det inte enbart ett bostadsproblem men mycket tyder dock på att en växande del av hemlösheten består av människor vars huvudsakliga problem är att de just saknar bostad. En verklighet som dagens regerande politiker tycks ta lätt på.

Det finns en hel del utslagna människor i vårt välmående land och problemet tycks bara bli värre.

Det är inte rätt att människor ska behöva sova på trottoarer, i trappuppgångar eller på parkbänkar. Det här problemet har vi egentligen mycket starkt förpliktat oss till att lösa.

Det allmännas åliggande att trygga rätten till bostad är stadfäst i svensk

lag. Trots detta tycks rätten till ett eget hem inte finnas i verkligheten.

Vi kan inte åberopa lagen för att ge en bostad till människor i nöd. Detta är bland annat ett resultat av dagens förkastliga bostadspolitik.

Det tycks vara ett problem som drabbar allt fler och inte bara missbrukare och socialt utslagna utan också för ekonomiskt svaga hushåll.

Fastighetsägare sovrar allt hårdare bland bostadssökande. Människor med socialbidrag får allt svårare att godkännas som hyresgäster. Allt fler kommuner saknar någon planläggning för hur problemet ska lösas.

Socialtjänstlagens paragraf om kommunal hyresgaranti tycks inte vara nog. I takt medan allt fler kommuner säljer ut sina allmännyttiga hyresbestånd avhänder de sig möjligheten att anvisa bostäder till människor i nöd. Därför krävs det bättre planering med byggandet av bostäder. De måste göras åtkomliga för dem som inte kan betala vad de kostar på marknaden.

Vi kristdemokrater menar att noll tolerans mot uteliggande och hemlöshet är det enda rätta och ingenting vi kan avstå från. Detta är vår gemensamma skyldighet, inte minst med tanke på det klimat vi har.

Frågan är bara om Persons regering vill inse den bistra vardagen som många medborgare befinner sig i.

KATARINA GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons