Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjda testresenärer

Annons

-Positivt, förstås. Vi jobbar medvetet hårt för att få fler att åka buss i stället för bil, säger Mathias Westin, chef för trafikenheten på trafik- och fritidsförvaltningen.

Projekt Testresenär har hållit på under april och maj i år, där 46 boende i Källviken och Stennäset lämnat bilen hemma, för att i stället testa att åka buss till och från arbetet.

- Allt började med att vi gick ut till 435 berörda hushåll i dessa områden och informerade dem. 358 hushåll fick personlig information om projektet, och 46 personer genomförde till sist testperioden, berättar Anna-Lena Söderlind, projektledare för Trafikparaplyet, som arbetar med information och aktiviteter för att nå ett hållbart transportsystem i kommunen.

-Tio procent av de tillfrågade ställde alltså upp, och det är en hög siffra i sådana här sammanhang, säger Tomas Nordholm, marknadschef på Dalatrafik.

De 46 testresenärerna (24 kvinnor och 22 män) har efter avslutad testperiod göra en enkätintervju.

Hela 93 procent svarade alltså att de i fortsättningen kommer att åka mer kollektivt. Och de allra flesta var nöjda med allt från avståndet till och från hållplatserna till tryggheten i samband med resorna.

-Jag har alltid kört bil till och från jobbbet. Men när jag nu fick den här chansen tog jag den, och nu blir det bussen i fortsättningen. Jag och min man har halverat vår bensinkostnad under den här tiden, och det handlar om mycket pengar, säger testresenären Ulrika Belin.

En ny enkät till testresenärerna kommer att skickas ut under hösten, för att se om de fortfarande tar bussen i stället för bilen.

-Framöver kommer vi att prova att göra så här i andra delar av kommunen. Det här projektet har fallit så väl ut, säger Mathias Westin.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons