Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjd räddningschef varnar för isarna

Annons

2006 kan räknas till de lugnare åren om man ser till statistiken för räddningstjänsten i Rättviks kommun, och det gäller både bränder och trafikolyckor.

- Det har varit relativt lugnt hela året. Skogsbranden i Furudal räknar vi till den största branden till ytan, men det gick jättebra. Vi fick in helikoptrar från Jämtland som hjälpte till, så med eftersläckningsarbetet tog det ett och ett halvt dygn, säger Daniels.

Vad gäller omkomna i trafikolyckor i kommunen, så är siffran tre, vilket är lite mer än normalt.

- Om man tittar på statistiken under en tjugoårsperiod, så är antalet omkomna i trafiken en per år. Och om man ser på 2006, så omkom tre personer, tyvärr, säger Daniels.

Den omtalade Hjortgårdskorsningen i Vikarbyn har klarat sig undan olyckor under förra året, och Daniels tror att det kan bero på att en hastighetskamera har monterats på sträckan, och att det har bidragit till att bilisterna saktat in.

Falsklarm är någonting som räddningstjänsten måste dras med varje år, och 2006 ökade antalet något. Det beror på att fler objekt har lagts till som dagis och äldreboenden.

- När det gäller drunkningsolyckor så har det också varit lugnt. Vi hade där-emot en tragisk olycka på Siljansbadet i somras, men det tog inte vi hand om. Vi hann inte eftersom det var fordon från en av grannkommunerna som hann dit före, säger Daniels.

- Rättvik och Falun är de enda kommunerna i Dalarna som har dykare, och det finns alltid två stycken i beredskap. Ska man ut på isarna idag, så får man vara försiktig. Isarna är tunna efter att det har varit kallt och sedan regnat. Men är isen sju, åtta centimeter tjock, så ska det inte vara några problem, avslutar Rune Daniels.

CHRISTIAN LARSEN

Mer läsning

Annons