Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nobellunch" på stekt strömming

Annons

u"Allt liv förutsätter vatten" sade Benny Bohlin, verksamhetsledare hos Fiskevattenägarna, och inbjöd till matintag med produkter från regionen.

Det var för femte året i ordningen som det anordnades "Årets Nobellunch".

Så här i Nobelfesttider hålls många arrangemang med Nobelanknytning.

Förbundet Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg anordnade på lördagen sin variant, en Nobellunch bestående av stekta strömmingsflundror med potatismos och lingonsylt. Liksom tidigare är menyn densamma.

I samband med festligheten i Folkets hus överlämnades ett vandringspris och prisutdelare var riksdagsmannen Per Erik Granström och Rune Karis från Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg.

Priset gick till Barkensjöarnas fiskevårdsområdesförening, bildad 1990, och stolta mottagare på plats var ordförande Bengt Rönning, sekreterare Göran Hindefeld, kassören Ingvar Zettergren samt förra ordföranden Olav Liljeqvist.

I motiveringen står det bland annat att föreningen arbetar med statistik från utplanteringar, fångst och återutsättning av såväl små och stora signalkräftor i sjösystemet. "Materialet som sådant kan i en nära framtid utgöra grundmaterialet i den nationella och nordiska forskningen om signalkräftor. Föreningens arbete visar än en gång att det, så långt möjligt, är bäst med lokalt ansvar och inflytande över lokala produktionsresurser till fromma för såväl konsumenter som producenter".

Kända fiskodlare var på plats för att avnjuta den goda måltiden och till bords hade de bland andra Smedjebackens kommunalråd Leif Nilsson, verksamhetsledaren Benny Bohlin hos Fiskevattenägarna och Rune Karis, vice ordförande i Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons