Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisshyttans spår lockade

Annons

Nisshyttan, en mil söder om Säters centrum, är omtyckt bland skidåkare av alla kategorier. Här finns allt från elitmotionärer som tränar till Vasaloppet till gammal som ung som bara vill gå på tur, motionera på skidor, få andas frisk luft och kunna stanna till och avnjuta sitt medhavda kaffe.

-En härlig skidtur, förklarar Kristina Svensson från Hedemora då hon kommer tillbaka till parkeringen vid bystugan efter en tur i spåren.

Hon åker gärna till Nisshyttan och åker skidor. Det finns inga bra spår hemma i Hedemora som passar för lite äldre att åka i.

-Spåren på Brunnsjöberget är för jobbiga för folk i min ålder, förklarar hon.

Strax bortom bystugan kom Åke Berg skidande. Han bor i Nisshyttan och var ute och tittade till spåren och hade även skottat på snö på något ställe där det var lite tunt med snö.

Nu var han på väg hem för att se slalom på tv och följa Tärnabykillen Jens Byggmarks andra åk i slalomtävlingen i Kitzbül. Åke fick se Byggmark vinna sin först världscuptävling.

Vid Stora Yxtjärn träffade tidningen Margareta och Christer Malmstedt från Säter som stannat till i solskenet vid tjärnen och plockade upp termosen med kaffe, samt dopp ur ryggsäcken.

Totalt fanns 23 kilometer spår uppkörda med utgångspunkt från bystugan i Nisshyttan, längs Stormossvägen, Ringvägen både ut till vägen mot Norn och åt andra hållet till Sundmans vägskäl, och sedan med stickar in Älgmossvägen och vägen mot Viludden.

Genomgående bra spår, lite tunt med snö var det på något ställe i början av Stormossvägen.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons