Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisse, en typisk Borlängebo

Annons

Svar till Nisse Be:

Skulle Falun vara Borlänges Djursholm? Ja, det var också ett sätt att se på saken. Men om man väljer att göra sådana jämförelser, så varför inte?

Om Nisse Be vänder på steken så inser han att det faktiskt kan vara tvärt om. Att det är Borlänge som är Faluns Rosengård eller Rinkeby. Att många Falubor, som jobbar i Borlänge, faktiskt väljer att tillbringa så lite tid som möjligt i förorten.

Nisse Be verkar i sitt resonemang vara en rätt typisk Borlängebo. Som avundsjukt ser vad som kan hända i världen runt omkring. Hur människor faktiskt kan lyckas i livet. Hur människor kan skaffa sig ett attraktivt yrke, ett skapligt kapital, en ståndsmässig bostad och ett aktivt fritidsliv.

Hur människor fritt kan välja om de vill anlita privata alternativ iställer för hårt tyngda offentliga verksamheter,

Det bör också påpekas att det är vars och ens frihet att bosätta sig där man finner de kvaliteter som ger livet mening. Kan detta kanske vara förklaringen till inflyttningen till Falun? Där fick, den förmodade gråsossen, Nisse Be något att bita i.

Den ogina missunsamhet som han ger uttryck för är tyvärr, för Borlänges del, förlamande och ett hinder för utveckling. Det inte jag har råd med ska heller ingen annan ha.

Om man bejakade utveckling, i stället för stagnation, skulle Borlänge också ha en chans att hävda sig i samma division som Falun.

Det jag i första hand tänker på är oviljan att öpna attraktiva områden för unga familjer som vill skapa sig ett boende lite utöver det vanliga.

Men i Nisse Be:s Borlänge finns inte plats för någon som avviker från den grå massan, där lägger jantelagen sin mörka hämsko över alla initiativ. Jag är rädd för att Nisse Be är en rätt typisk Borlängebo, gissningsvis bosatt i en av Hushagens likformade gamla arbetarkaserner.

NYLIGEN UTFLYTTAD

Mer läsning

Annons