Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nionde årets bygdespel kan bli det sista

Annons

- Ja, nästa år är ju tio-årsjubileum, så det här får väl nästan räknas som ett genrep inför det, säger arrangören Väster Silfbergs Vänners ordförande Bengt Lönnkvist och blinkar skämtsamt med ögonen.

Bygdespelet, som dramatiserats av Birger Carlsson (proberare Welam Qwensel i pjäsen) är verklighetsbaserat.

Den ursprungliga historien utspelades år 1638, under drottning Kristinas förmyndarregering.

På den tiden sinade silvret alltmer vid västra Silverberget ovanför Silfhyttan, och drottningen skickade efter en fransk mineralexpert Fermin Mazaleth (spelas av Per Jansson) för att införa en bättre metod för utvinningen. Fransmannen var emellertid inte att lita på, då han tog pengarna och lade benen på ryggen.

"Kampen om silvret", som uppförs för den nionde gången i år spelas upp för publik i den första julihelgen.

Musiken står Ludvikagruppen Vädurarna för, före och efter pjäsen.

Birger Carlsson råder alla att komma i tid, för att slippa gå uppför berget. Vägen stängs nämligen av efter pjäsens början, för att dra ned på störande ljud.

Även publikantalet begränsas, då de medverkande bestämt sig för att ta in omkring 100 personer vid varje framträdande. Detta för att alla i publiken ska få plats framför scenen, och kunna höra pjäsen. Ljudet förstärks inte på elektronisk väg.

Bland skådespelarna, som ställer upp i det närmaste idéellt (reseersättning och gratis mat under kvällen) vid framförandena råder det stor åldersskillnad.

Från Eric Christofersson (närmar sig 80) till Madeleine Könberg, åtta år. Madeleine, som spelar lillpigan satt emellertid vid sidlinjen och tittade på, eftersom hon hade ont i halsen. Lillasyster Beatrice agerade sålunda stand-in för Madeleine under repetitionen.

I engagemanget märks emellertid ingen skillnad - samtliga skådespelare ger sitt allt för pjäsen.

Carlsson avslöjar även att nästa års uppsättning, den tionde kan bli den sista gången bygdespelet framförs.

- Vi ser fram emot den kommande föreställningen, och den tionde också. Men sedan lägger vi kanske ned spelet, säger han.

Problemet han anger rör sig om återväxten bland skådespelarna. Vi blir ju inte yngre, och de ungdomar som deltar har fått bytas ut en gång förut, menar han.

-Men det får väl vara osvuret, om det läggs ned. Fast kanske är det bäst att sluta på topp, avslutar Carlsson.

TOBIAS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons