Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio Söromsjöbyars släkter dokumenterade

Annons

Det här ska ses som en uppföljning på boken som beskrev bygdens gemensamma historia och som gavs ut år 2001.

Vid en informationsträff i Siknäs bygdegård på fredagen berättade Olle Johnson att arbetet med den nya boken inleddes 2003. Då hade genom Studieförbundet Vuxenskolans Maude Byberg presenterats en sammanställning över släktförhållanden från slutet av 1700-talet. Detta grundmaterial har sedermera bearbetats och kompletterats med uppgifter och foton fram till modern tid.

- Att vi jobbat med släktförhållanden för hela bygden har vi funnit naturligt eftersom byarna har mycket gemensamt och att människorna inte flyttade så långt under 1700- och 1800-talen. Det gör innehållet i boken unikt då det dessutom finns sidhänvisningar mellan de olika släktförhållandena i byarna, berättade Olle Johnson.

66 släktträd har upprättats och det arbetet har Britt-Marie Modig svarat för efter det att hon gjort släktforskningar om sin egen och andras släkter.

- Att få med Britt-Marie i gruppen blev en betydelsefull resurs, konstaterade Olle Johnson när han lägger handen på den nysläppta boken som innehåller 353 sidor, upptar drygt 6000 namn med födelseår och i förekommande fall även dödsår.

Boken illustreras med cirka 1400 foton.

Byarna som dokumenterats är Kättbo, Gävunda, Siknäs, Landbobyn, Finngruvan, Finnbodarna, Brintbodarna, Johannisholm och Vimosågen.

Boken har tryckts upp i 500 exemplar och en betydande del av den nya utgåvan placerades under helgen genom de förhandsbeställningar som tagits upp.

Mer läsning

Annons