Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio politiker avgår i Vetlanda

Annons

Sju av elva ordinarie ledamöter och två ersättare, som satt med i socialnämnden i Vetlanda under 2006, ställer sina platser till förfogande. De kommer att lämna in sina avsägelser till kommunfullmäktige.

Men politikens kvarnar maler långsamt, så formellt händer ingenting förrän nästa fullmäktigemöte den 26 september. Och den som avgår kan mycket väl komma tillbaka i socialnämnden.

Det blir resultatet efter det att man politiskt har gått igenom ansvarsfrågan av socialnämndens agerande i fallet med flickan som under flera år fick leva i misär med sin psyksjuka pappa som också utnyttjade henne sexuellt.

I en nyligen framlagd revisionsrapport kritiserades socialnämnden mycket hårt och kommunrevisorerna ansåg att någon ansvarsfrihet inte kunde lämnas för 2006. Ett enigt kommunfullmäktige på onsdagskvällen gick helt på revisorernas linje och beviljade inte ansvarsfrihet för socialnämnden.

Fullmäktige gav också kommunstyrelsen en skrapa för att den inte utövat sitt ansvar enligt kommunallagen gentemot socialnämnden, också det i enlighet med revisorerna. Däremot fick kommunens toppolitiker i kommunstyrelsen ansvarsfrihet.

På torsdagsförmiddagen hade kommunen en presskonferens där man berättade om vilka effekter fullmäktiges beslut får.

Så här svarar Tommy Boman, gruppledare för socialdemokraterna, på frågan om hans partikollegor i socialnämnden ska avgå:

Den som lämnar kan mycket väl komma tillbaka, speciellt som det kan bli svårt att få tag på ersättare.

TT

Mer läsning

Annons