Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio lodjur får skjutas under licensjakten i Dalarna

På torsdagen tog Länsstyrelsen Dalarna beslut om att nio lodjur får skjutas i licensjakten.

Annons

I Dalarna har det inte jagats lodjur sedan 2010, men nu har Länsstyrelsen tagit ett beslut om licensjakt på lodjur i två områden. Det ena är riktat mot renskötselområdet i norra Dalarna och det andra mot sydöstra Dalarna.

Område ett gäller södra och sydöstra Dalarna samt i renskötselområdet.

– När det gäller det södra och sydöstra området så finns där en stor grupp lodjur samtidigt som där finns gott om tamdjur, förklarar Jonas Bergman på vilt- och rovdjursfunktionen på Länsstyrelsen.

– Kvoterna blir fem djur inom renskötselområdet och fyra lodjur i södra och östra Dalarna. Beslutet om licensjakt är i år överflyttat från Naturvårdsverket till Länsstyrelsen.

Licensjakten startar 1 mars 2017 och varar som längst till och med 31 mars.

Skadenivåer, täthet på lodjur och täthet på tamdjursbesättningar avgör hur många lodjur som får skjutas inom varje delområde.

– Enligt det senaste inventeringsresultatet finns det ungefär 60 lodjur i Dalarna. Det långsiktiga förvaltningsmålet, fattat av Dalarnas viltförvaltningsdelegation, innebär att Dalarnas län ska ha mellan 36 och 65 lodjur, säger säger Jonas Bergman, funktionssamordnare på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Därmed finns det betydligt fler lodjur än de miniminivåer som krävs på 870 lodjur för hela landet. Totalt beräknas det finnas 1300 lodjur i landet.

– Samtidigt ska skador på ren orsakade av stora rovdjur vara maximalt tio procent räknat på den aktuella samebyns faktiska renantal, och skador på tamdjur ska inte öka i länet, säger Jonas Bergman.

Länsstyrelsen i Dalarnas län betonar att man står bakom bedömningen att licensjakt är en effektiv, kontrollerbar och hållbar del av en aktiv rovdjursförvaltning, om den sker i begränsad omfattning.

Licensjakten på nio lodjur syftar till att minska skador på ren och minska risken för ökade skador på tamdjur.

LÄS ÄVEN: Får inte överklaga licensjakt på varg

Mer läsning

Annons