Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nigeriansk gerilla stoppar attacker

Annons

Den nigerianska gerillan Mend, som kidnappar oljearbetare på löpande band, gör ett månadslångt uppehåll i attackerna och erbjuder sig att förhandla med den nya regeringen.

Gerillan meddelade på lördagen att den frigivit sex utländska oljearbetare som kidnappades den 1 maj. Samtidigt tillkännagav rebellerna att de inte tänker göra några nya attacker mot oljeanläggningar under den närmaste månaden. Det ska ge den nytillträdde presidenten Umaru Yar'Adua möjlighet att komma med konkreta förslag som kan bidra till "en rättvis fred" i Nigerflodens delta, där gerillan trappat upp attacker och kidnappningar det senaste året.

"Efter den perioden kommer vi att återuppta attacker på anläggningar och oljearbetare i deltat med ännu fastare beslutsamhet", skriver gerillan i en e-postad kommuniké.

De sex oljearbetare som frigavs var fyra italienare, en amerikan och en kroatier, vilka kidnappades i en attack mot en av det amerikanska bolaget Chevrons anläggningar den 1 maj. Italienska UD bekräftade att sextetten är fri.

Mend, Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse, kämpar för att invånarna i det oljerika deltat ska få del av de utländska oljebolagens vinster. Gerillan anklagar regeringen i huvudstaden Abuja _ vilken tillträdde så sent som i tisdags _ för att gå samma väg som sina föregångare "med karnevaler i Abuja och dialog med personer som konstant visat sig vara oförmögna att bidra till att stoppa oroligheterna i delstaten".

Den 56-årige Yar'Adua är ett politiskt oprövat kort som handplockats av den förre presidenten Olusegun Obasanjo och vann valet i april med oväntat stor marginal. Skälet var enligt EU:s observatörer utbrett valfusk med falska röstsedlar, hot och friserade siffror från regeringspartiets sida.

I sitt installationstal i tisdags sade Yar'Adua att krisen i Nigerdeltat har högsta prioritet och manade till stopp för våldet. Ett toppmöte om krisen skulle ha hållits på måndag, men det har skjutits upp till på lördag eftersom parterna begärt mer tid för förberedelser.

Mend kräver att Nigerdeltats fattiga invånare ska få ersättning för 50 års oljeutvinning och på sikt att oljeproduktionen förs över från de utländska bolagen till deltainvånarnas händer. I första hand säger sig gerillan företräda ijaw-folket, som utgör cirka 14 miljoner av Nigerias 150 miljoner invånare.

TT

Mer läsning

Annons