Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nigeria stoppar byggen av vårdcentra

Annons

Nigerias nye president Umaru Yar'Adua har stoppat ett stort projekt att bygga vårdcentraler med motiveringen att den finansiering som hans föregångare godkänt strider mot lagen, rapporterar lokala medier.

Det är ytterligare ett exempel på Yar'Aduas översyn av beslut som tagits av förre presidenten Olusegun Obasanjo, som avgick den 29 maj. Obasanjo ville se Yar'Adua som sin efterträdare och troddes vilja försöka skaffa sig inflytande över regeringen via honom.

Förra månaden upphävde Yar'Adua försäljningen av två oljeraffinaderier till två av Obasanjos allierade. Det har tolkats som ett tecken på att Yar'Adua tänker staka ut sin egen politik, oberoende av Obasanjo.

Planen att bygga 774 vårdcentraler runtom i landet hade redan startat och privata byggherrar hade påbörjat arbetet på några platser. Enligt nigerianska tidningar har presidenten tillsatt en arbetsgrupp för att ta reda på hur mycket som hade uträttats. Vad den kommer fram till avgör om arbetena ska fortsätta.

Att avbryta projektet kan tyckas impopulärt i ett land som har bland de sämsta hälsoindikatorerna i världen, men Nigeria är också ett av världens mest korrumperade länder med en lång tradition av uppblåsta regeringskontrakt som sällan resulterat i utlovad infrastruktur eller tjänster.

Projektet skulle ha finansierats genom avdrag från det nationella anslaget till Nigerias förvaltningsområden. Hittills har drygt 140 miljoner dollar dragits. Det är inte känt vad kontrakten totalt är värda.

Enligt grundlagen ska den federala regeringen, de 36 delstaterna och de 774 förvaltningsområdena dela på de offentliga intäkterna. Den federala regeringen har inte rätt att peta i delstaternas eller förvaltningsområdenas medel utan deras medgivande.

Yar'Adua ska ha tagit sitt beslut sedan han fått ta emot klagomål från flera förvaltningsområden som inte anser sig ha gett den federala regeringen befogenheter att genomföra projektet på deras vägnar.

TT

Mer läsning

Annons