Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nigeria övar inför historiskt val

Annons

Afrikas folkrikaste land satsade på ett massivt säkerhetspådrag vid lördagens regionalval. Denna helg ses som en generalrepetition inför Nigerias historiska president- och parlamentsval om en vecka.

Lördagens val utser parlament och guvernörer i de 36 delstaterna.

Efter en våldsam valrörelse med tiotals dödsoffer är säkerhetspådraget rejält i den kommersiella huvudstaden Lagos. Gatorna ekade kusligt tomma på lördagen, med militära vägspärrar i alla större korsningar.

Så sent som natten till lördagen brändes två polisstationer ned i delstaten Rivers huvudstad Port Harcourt. Sju polismän dödades av gärningsmän som vid anfallet provokativt ropade:

Röstandet kom mycket riktigt inte i gång som det skulle på sina håll i Rivers och Delta, två delstater där de skevt fördelade oljerikedomarna utlöser stora spänningar.

I delstaten Kano var talrika säkerhetsstyrkor utkommenderade efter mordet i fredags på en konservativ imam.

Så helt problemfria lär inte denna och nästa helgs val i Afrikas till befolkningen största land bli. Men historia ligger ändå i luften när det första maktskiftet från en demokratiskt vald president till en annan nu ska äga rum.

Valen kan därmed tjäna som föredömen för den demokratiska utvecklingen i afrikanska länder. Särskilt i Västafrika är de positiva tecknen på senare år många, om än från en dystert låg nivå. De osannolikt grymma krigen i Liberia och Sierra Leone är över, i Senegal har under det nya millenniet flera val genomförts under demokratiska former.

Samtidigt har Ghana tagit över från Elfenbenskusten som stabilitetens oas i Guineabukten. Även i det de senaste åren så oroliga Elfenbenskusten finns nu ett nytt fredsavtal, som fått FN:s tidigare sändebud Pierre Schori att förklara sig "försiktigt optimistisk".

Men det är Nigeria, med mer än dubbelt så många invånare som alla andra ovan nämnda länder tillsammans, som är regionens stormakt.

TT

Mer läsning

Annons