Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nigeria lamslaget av storstrejk

Annons

En storstrejk stängde i dag ner stora delar av Nigeria. Oljan från världens åttonde oljeproducent fortsatte dock att flöda.

Gatorna låg öde och kontor, skolor och affärer höll stängda när fackföreningsrörelsen gjorde allvar av sitt hot om storstrejk. Sent i går förkastades regeringens sista bud om sänkta bensinpriser. Eftergiften ansågs komma för sent och vara för liten.

Men strejken påverkade under sin första dag inte oljeexporten.

Det är sagt att strejken ska vara "total" men ordförandena för oljearbetarnas fackförbund meddelade att det tar lite tid att helt strypa oljeflödet.

Storstrejken är ett elddop för landets nytillträdde president Umaru Yar'Adua. Han ärvde krisen från sin föregångare Olusegun Obasanjo, som innan han i mars avgick som president passade på att höja bensinpriserna, införa en skatt samt privatisera två raffinaderier.

Fackföreningarna har, förutom sänkta bensinpriser, krävt att skattehöjningen rivs upp, att försäljningen av raffinaderierna ogiltigförklaras och att lönerna höjs i den offentliga sektorn.

Yar'Adua har gått med på skatte- och lönekraven. Men han har föreslagit fackföreningarna att själva kontakta privatiseringsmyndigheten angående försäljningen av raffinaderierna, som oväntat såldes till en allierad till Obasanjo.

Opec-medlemmen Nigeria är världens åttonde oljeproducent i storlek och producerar omkring 2,4 miljoner fat olja om dagen. Landet klarar sig inte länge utan oljeexporten, eftersom den svarar för 90 procent av landets utlandsintäkter.

Fackföreningsledare har sagt att strejken, som är utlyst på obestämd tid, ska bli total och paralysera oljeproduktionen och exporten. Strejken stöds av många nigerianer, eftersom en majoritet lever under fattigdomsgränsen. De subventionerade bensinpriserna är en av de få förmåner de fått av en regering som misslyckats med att ge dem vatten, sjukvård, elektricitet och undervisning.

TT

Mer läsning

Annons