Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

New York Times uppmanar läsarna att besöka Dalarna

/
  • Dala-Husby Hotel är en av 45 platser i världen man bör besöka under 2012, det tycker i alla fall den amerikanske journalisten Evan Rail.
  • Den amerikanske frilansjournalisten Evan Rail bor sedan tolv år i Prag. När han i höstas besökte ölfestivalen i Söderbärke blev han så fascinerad att när The New York Times bad honom skriva om en av 45 platser att besöka under året valde han Dalarna.
  • Tack var närheten till huvudstaden har Dalarna blivit en tillflyktplats för många konstnärer, fastslår Evan Rail i The New York Times och nämner Anders Zorn och Zornmuset i Mora.
  • Midsommarfirandet är en viktig del i Dalarnas kulturarv, och nämns som en exotisk tilldragelse varje sommar i de mörka dalaskogarna.

I fredagens internetupplaga av The New York Times står Dalarna, med Dala-Husby Hotel och Zornmuseet, listad som en av de 45 platser i världen man bör besöka under 2012.
Övriga platser som nämns är Chiloé Island, Chile, Sydkorea och surfeldoradot Nosara i Costa Rica.
– Visst är det häftigt! säger Helena Kvarnström, Visit Dalarna.

Annons

– Det här är väldigt spännande, säger Kjell Erlandsson, som tillsammans med hustrun Anna-Karin, dottern Malin och mågen Viktor Angmo äger Dala-Husby Hotel. Vi har fått ett antal melj från amerikanare i exil som berättade det för oss i helgen, men hur vi hamnat i New York Times vet vi inte. Vi har haft ett större antal gäster från USA i sommar, men om någon av dem var journalist det vet jag inte.

– Till att börja med är det här en kvittens till Viktor och personalen i restaurangen och köket att de är på rätt väg, säger Kjell Erlandsson och menar att det är viktigt att restaurangen syns och uppmärksammas eftersom den befinner sig på en liten ort.

Fritt översatt kan man i The New York Times läsa att "Dalarnas djupa skogar och glittrande sjöar hyser traditionella midsommarfester, och varje tegelstensrött hus förtjänar ett eget vykort. Med Dalarnas södra spets, bara 20 mil från huvudstaden, dit det är lätt att resa med bil, buss eller tåg, känns det rustika landskapet som en helt annan värld. Det har gjort Dalarna till en naturlig tillflyktsort för svenska målare som Anders Zorn, vars hem i Mora numer är ett museum och hantverkare tillverkar fortfarande nationalsymbolen dalahästen. Men Dalarna är inte enbart för sommarresor, varje mars månad arrangeras Vasaloppet, ett av världens största skidlopp i regionen, och hösten bjuder på fantastiska lövverk och rika vilträtter på försvånsvärt sofistikerade restaurangder som Dala-Husby Hotel."

Evan Rail heter journlisten som ligger bakom artikeln. Han är amerikan och bor sedan tolv år i Prag, och reser regelbundet runt i Europa och skriver om mat, vin och öl, för The New York Times och Wall Street Journal. När hans uppdragsgivare bad honom skriva om en plats att besöka under året valde han Dalarna som han besökt i samband med ölfestivalen i Söderbärke i oktober. Landskapet, dalahästarna och de faluröda husen fascinerade honom. Men han erkänner att han faktiskt inte varit på Dala-Husby Hotel.

– Jag fick det rekommenderat av en vän, så jag kollade upp och läste på om hotellet och restaurangen och det hade ju mycket gott rykte.

Evan Rail beskriver listan i New York Times inte så mycket som rekommendationer från journalisterna, utan mer som en önskelista.

– Dalarna är en fin och vacker plats, och jag åker gärna tillbaka, säger Evan Rail. Det finns en väldigt stark tradition i Dalarna och jag skulle vilja komma tillbaka med min familj och fira midsommar.

På Visit Dalarna är man naturligtvis glada över den reklam som Evan Rail och The New York Times gör för länet. Det har också uppmärksammats på facebook och nu gäller det att haka på och rida på vågen.

– Vi har inte hunnit diskutera det ännu, säger Helena Kvarnström, men det är självklart att vi måste ta till vara en sådan här sak, det ska vi absolut göra. Det ska uppmärksammas på Visit Dalarnas hemsida och vi ska länka till New York Times-sidan där. Sedan tar vi med och visar upp det på mässor och utställningar förstås.

Fotnot: vill du läsa själv om de övriga 44 platserna gå in på www.the 45 places to go in 2012-NYTimes

Mer läsning

Annons